Roboti v Pekingu lačnim kupcem dostavljajo hrano

Na obrobju Pekinga osnovne potrebščine iz lokalne trgovine pred hiše dostavlja avtonomni robot.
Fotografija: http://www.zhenrobot.com/
Odpri galerijo
http://www.zhenrobot.com/

Robot je pravzaprav črno-rumena kocka opremljena z GPS sistemom, kamerami in radarjem, s čimer pregleduje svojo okolico za ovire. Nakupe dostavlja s hitrostjo tri kilometre ne uro, kar je podobno človeški hoji, so poročali tuji mediji in tiskovne agencije.

Robot izkorišča prednosti kitajske potrošniške ljubezni do brezplačnih plačil in nakupovanja preko pametnih telefonov.

Kitajska je namreč največji svetovni spletni nakupovalni trg. Več kot polovica Kitajcev vsak mesec opravi vsaj en nakup preko pametnih telefonov, mnenijo strokovnjaki v revizijski hiši PricewaterhouseCoopers. V svetu delež spletnih nakupov znaša le 14 odstotkov.

Da so Kitajci navdušeni nad nakupi preko pametnega telefona, nam je o poslovanju na Kitajskem povedala tudi Alice Chan, ki je dejala, da je digitalno plačilo prek mobilnega telefona normativ: »Prek aplikacije lahko kupiš ribo na tržnici ali prostitutko na ulici. Ko pokličeš center za pomoč uporabnikom je zelo verjetno, da bo klic sprejela umetna inteligenca ali robot, ki odgovarja tudi v nedeljo ob drugi uri zjutraj.«

Preberite več na: https://svetkapitala.delo.si/ikonomija/kako-poslovati-z-kitajska-6081 - svetkapitala.si

Liu Zhiyong, ustanovitelj in direktor Zhen Robotics, ki proizvaja robota, vidi svetlo prihodnost za svojo "rumeno stvaritev".

"Trenutno na Kitajskem vsak dan dostavijo 100 milijonov paketov. V prihodnosti jih bodo eno milijardo," je Liu dejal za francosko tiskovno agencijo AFP.

"Za dostavo ne bo dovolj ljudi. Potrebujemo vedno več in več robotov, da zapolnijo to vrzel. In zmanjšamo stroške, "je dodal.

Preberite tudi, kako je Pipstrel na KItajskem odprl podjetje v uri in pol

Več iz rubrike