Roboti postajajo vedno bolj predvidljivi

Čeprav se sliši kontradiktorno, zaradi nepredvidljivih okvar robotov njihova stroškovna učinkovitost ni vedno optimalna. Tudi slovensko znanje orje ledino na tem področju.
Fotografija: Blaž Samec
Odpri galerijo
Blaž Samec

Sodobni roboti bodo korenito spremenili način dela v mnogih industrijah. V avtomobilski bodo, na primer, pametni roboti omogočili večjo personalizacijo vozil, uporabnikom bo na voljo več modelov avtomobilov, proizvajalci bodo uživali v prednostih, kot so večji nadzor in zanesljivost (manj napak), večja kakovost ter še hitrejša in učinkovitejša proizvodnja. Na zemljevidu tovrstnega tehnološkega napredka je tudi Slovenija, kjer se s partnerstvom med podjetjema RoboticsX in Yaskawo obetajo tudi nova delovna mesta.


INTERVJU Z BRUNOM SCHNEKENBURGERJEM PREBERITE TU. (predsednik robotske divizije Yaskawa Europe)Rešitve s področja pametnih robotov in napredne avtomatizacije bo v prihodnje potrebovalo vsako podjetje, ki bo želelo uresničiti vizijo množične in hkrati personalizirane proizvodnje. Še pred 12 leti so stroški tehnologije v avtomobilih BMW znašali deset odstotkov cene avtomobila, danes so višji od 50 odstotkov, je besede enega izmed članov uprave BMW povzel Peter Boras, soustanovitelj in izvršni direktor podjetja RoboticsX. Vendar avtomobilska industrija ni edina, ki mora razmišljati, kako izboljšati produkte in investirati v nove tehnologije. Digitalizacija se dogaja v vseh industrijah. Zato mora o uvedbi pametnih robotov danes razmišljati vsako proizvodno podjetje, ki želi jutri ostati konkurenčno na trgu.

Blaž Samec
Blaž Samec

 

Od industrijskih robotov do peka hamburgerjev

Veliki trgovci na drobno že nameščajo robote v svojih skladiščih. Ni presenetljivo, da je Amazon namestil industrijske robote za racionalizacijo pobiranja in pakiranja.

Rok Prešeren: Cilj podjetja RoboticsX je zgraditi vrhunsko podjetje, ki bo z robnimi tehnologijami in vrhunskimi inženirji uresničevalo jutrišnje potrebe strank v avtomobilski industriji in širše.

Na 20 lokacijah ima danes skupno že 45.000 robotov. Tudi spletni supermarket Ocado uporablja industrijske robote, in sicer za dostave, hkrati pa želi dobavljati robotska skladišča tudi drugim trgovcem na drobno.
Industrijski roboti so tudi na očeh javnosti. Industrija hitre prehrane je zaposlila Flippyja, robotsko roko, ki peče hamburgerje. Razvilo jo je podjetje Miso Robotics, za peko hamburgerjev pa jo uporablja tudi ameriška prehrambna veriga CaliBurger.
V družbi RoboticsX, ki je s korporacijo Yaskawa, drugim največjim svetovnim proizvajalcem robotov in opreme za avtomatizacijo, podpisala pogodbo za razvoj rešitev s področja industrije 4.0, bodo za Yaskawo in njene naročnike razvijali programe za pametne robote in povezane rešitve, namenjene tovarnam prihodnosti. Ena prvih pametnih tovarn in prva v Sloveniji – v Kočevju – je že v gradnji. Yaskawa naj bi jo dokončala februarja 2019.
»Razvijamo rešitve za industrijski jutri. Nadgradnja industrijskih robotov v smeri pametnih in povezanih rešitev povečuje njihovo zmogljivost in učinkovitost, hkrati pa zmanjšuje stroške obratovanja in vzdrževanja,« načrte in vizijo RoboticsX povzema Tomaž Bukovnik, vodja razvoja v družbi RoboticsX.

Kaj se skriva v Arei X-1

»To je korak naprej,« je ob odprtju novega razvojnoraziskovalnega centra, poimenovanega Area X-1, povedal Peter Boras. Mala ekipa je namreč v treh letih prerasla v pomembnega tehnološkega igralca, kar je opazila tudi korporacija Yaskawa, ki je z RoboticsX sklenila partnerstvo in investirala v center Area X-1, ki je lociran v ljubljanskem središču BTC City. Tam bodo razvijali rešitve s področja industrije 4.0, predvsem, kako se pametni roboti in rešitve za napredno industrijsko avtomatizacijo obnašajo v prostoru.
»Danes namreč ni dovolj, če ponujate zgolj zadovoljive proizvode. Ti morajo biti visokokakovostni, natančni, točni, hitri, saj tudi današnji potrošniki zahtevajo transparentnost tehnološke izvedbe, da lahko maksimirajo izkoriščanje produkcije,« je dejal Bruno Schnekerburger, predsednik robotske divizije v Yaskawi Europe.
Temu je pritrdil tudi Rok Prešeren, soustanovitelj in tehnični direktor podjetja RoboticsX, ki je med drugim dejal, da »sodobna programska oprema upravlja svet, vedno več stvari je programsko opredeljenih, takšni postajajo tudi roboti. Postajajo pametni in se zavedajo okolice, v kateri delujejo.«

Blaž Samec
Blaž Samec

 

Personalizacija produktov

Hubert Kosler, direktor Yaskawe Slovenija, je medtem za Svet kapitala pojasnil, da je danes v proizvodnjah veliko serijske produkcije, ki se lahko avtomatizira in robotizira, a problem nastane, ko si kupec zaželi svoj specifični izdelek. »Tega je vedno več, trend personalizacije produktov je vedno bolj prisoten v vseh panogah, tudi avtomobilska industrija ni izjema. To pa je težko avtomatizirati,« je dejal Kosler.

Danes ni dovolj, če ponujate zgolj zadovoljive proizvode. Ti morajo biti visokokakovostni, natančni, točni, hitri, saj tudi današnji potrošniki zahtevajo transparentnost tehnološke izvedbe, da lahko maksimirajo izkoriščanje produkcije.

Po njegovih besedah je ravno področje personalizacije izjemno zanimivo za razvoj programske opreme, algoritmov, s katerimi lahko robotom naročamo drugačne ukaze za izdelavo, namesto da menjamo celotne linije proizvodnega procesa. »Pomembno je tudi, kako generiraš program v robotu. Tukaj je izziv, ki ga zdaj odpravlja tudi RoboticsX. Torej, kako robota pripraviti, da izvaja in zamenjuje ukaze. Zanimivi so tudi kolaborativni roboti. To so roboti, ki delajo na liniji skupaj s človekom in mu pomagajo. Uporabni so ravno pri maloserijskih zgodbah. V ta namen je Yaskawa tudi naročila projekt Area X-1, ki ga izvaja RoboticsX,« nam je razlagal Kosler.
Avtomatizacija in robotizacija proizvodnje se izvajata že vrsto let. V praksi se je pogosto izkazalo, da tudi roboti delajo napake, se kvarijo, njihova popravila in vzdrževanje so draga, zato se večkrat pojavljajo dvomi o njihovi stroškovni učinkovitosti. »Ravno okvare so eden od elementov razvoja, s katerim se ukvarja tudi RoboticsX. Gre za proaktivno vzdrževanje, ki se lahko izvaja tudi na daljavo. Program lahko skozi različne parametre napove okvaro. Eden od parametrov je, recimo, servomotor pri robotu. Tam je shranjena referenčna vrednost temperature, in če je ta presežena, kar v praksi pomeni, da se eden od motorjev pregreva, sistem to zazna, še preden se robot ali stroj zaradi tega zaustavi. Ker vzdrževalni tim pregrevanje pravočasno zazna, lahko pogleda in oceni, kdaj bo stroj odpovedal. Na podlagi tega lahko pravočasno načrtuje zaustavitev linije, jo prestavi oziroma stroj popravi v času, ko linija sicer stoji. S tem zagotovi, da ni izpada proizvodnje. V avtomobilski industriji lahko le nekajurni izpad pomeni veliko škodo,« je Kosler pojasnil dodano vrednost rešitev, ki jih razvija podjetje RoboticsX. Odgovora izvršnega direktorja RoboticsX Peter Boras na vprašanje, kakšno dodano vrednost prinašajo panogi njihove rešitve, medtem nismo dočakali.

Blaž Samec
Blaž Samec

 

Nova delovna mesta

Čeprav se je Boras pohvalil, da so za prihodnje leto njihove storitve in rešitve že razprodane in da prihajajo vedno nova naročila, je bil pri vprašanju o novih zaposlitvah v kratkem pogovoru na dogodku znova redkobeseden.

45.000 robotov uporablja danes Amazon.

Odgovore smo morali tako poiskati v sporočilu za javnost, kjer so pri RoboticsX, ki danes zaposluje 34 ljudi, zapisali, da naj bi v prihodnjega pol leta to število podvojili.
Podjetje RoboticsX bo v prihodnjih mesecih s pametnimi roboti nadgradilo proizvodna okolja družb, kot so John Deere, Continental, Eberspächer, Tenneco, EGS in druga prepoznavna imena iz pretežno avtomobilske industrije. Skupaj z upravo BTC City medtem že preverjajo možnost, kako v prihodnosti razširiti razvojne prostore na 6000 kvadratnih metrov, »saj bomo v Sloveniji predvidoma zaposlovali okoli 350 ljudi«, je zapisano v sporočilu za javnost, pa tudi, da naj bi potrebovali inženirje s področij industrijske procesne avtomatizacije, razvoja spletnih tehnologij, komunikacijskih protokolov in povezljivosti, iščejo pa tudi inženirje, ki poznajo razvoj umetne inteligence, avtonomnih ter samoučljivih sistemov.
Del tega, kaj vse razvijajo, so predstavniki podjetja RoboticsX pokazali udeležencem slavnostnega odprtja centra Area X-1 vse od rešitev za napredno robotsko varjenje, robotski vid v navezi z umetno inteligenco do rešitev s področij strojnega učenja in umetne inteligence ter analitike množičnih podatkov.
Z vsem naštetim bodo postali industrijski roboti nepogrešljivi v marsikateri industriji, kjer danes še ne prevladujejo. Tudi, denimo, v pohištveni industriji. Po meri narejeno kuhinjo bi lahko dobili za ceno Ikeine, je opisal enega od primerov Rok Prešeren in nadaljeval: »Cilj podjetja RoboticsX je zgraditi vrhunsko podjetje, ki bo z robnimi tehnologijami in vrhunskimi inženirji uresničevalo jutrišnje potrebe strank v avtomobilski industriji in širše.«

Več iz rubrike

ikonomija

Slovenski IT za optimizacijo plinskega omrežja v Latviji

Podjetje Troia je bilo maja v okviru spletnega državnega finala InnoEnergyjevega tekmovanja PowerUp! razglašeno za slovenski startup leta.

ikonomija

10 tehnoloških trendov, ki bodo zaznamovali našo prihodnost

Kljub temu da je digitalizacija že dolgo med nami, interakcije med človekom in tehnologijo še vedno predstavljajo velik izziv.

ikonomija

Znanstveniki predstavili podkožni mikročip, ki ga vsadijo z injekcijo

Znanstveniki z univerze Columbia v ZDA so razvili mikročip, ki lahko analizira zdravstveno stanje človeka.

ikonomija

Slovenski startup Leanpay naj bi se podal na tuje trge

Leanpay je na slovenski trg vstopil pred dvema letoma in ponudil obročno plačevanje, število uporabnikov pa še vedno raste, razlagajo ustanovitelji.

Komentarji: