Recept za uspeh vašega podjetja? Poglejte Google Inc.

Vodilna svetovna podjetja nas nenehno presenečajo. Da ostajajo v eliti najboljših, predstavljajo vse bolj prebojne in vizionarske ideje. Zelo dobro se zavedajo, da njihove tržne vrednosti med drugim močno zaznamujeta prav obseg in rast prihodnjega poslovanja.
Fotografija: Kampus Alphabet Inc. Foto Reuters
Odpri galerijo
Kampus Alphabet Inc. Foto Reuters

Bolj ko so zadeve abstraktne in nenavadne, več zanimanja pritegnejo in večji je lahko njihov zaznani potencial. Zmagovalci so tisti, ki tvegajo veliko, a na pameten način – kot Alphabet Inc.
Alphabet Inc. je finančni holding, ki povezuje prebojna tehnološka podjetja. Google Inc. trenutno predstavlja glavnino poslovanja tega holdinga, druge naložbe pa so še v razmeroma zgodnjih fazah. To so Access, Calico, CapitalG, GV, Nest, Verily, Waymo, X in številni še nedodeljeni projekti. Ukvarjajo se z različnimi področji – organiziranje informacij, investicijsko bančništvo, IT-infrastruktura, biologija in staranje, zdravstvo, pametno upravljanje doma, transport in logistika, televizija itd.Že ime holdinga Alphabet Inc. simbolizira poslanstvo, plasiranje tako imenovanih alfa stav. V svoji viziji so zapisali: »Želimo biti epicenter kreativnosti in inovacij neverjetnih razsežnosti ter s tehnologijo reševati velike probleme.« Albert Einstein je nekoč dejal: »Najboljša investicija je investicija v znanje.« In zdi se, da so pri Alphabetu Inc. to izjavo vzeli zelo dobesedno in zelo resno. Vse intenzivneje namreč stavijo na kombinacijo tehnologije in učenja, z drugimi besedami, stavijo na strojno učenje in umetno inteligenco.
Kakšen je potencial omenjenih tehnologij, zelo lepo razkriva že preprost šahovski preizkus. Določili so pravila igranja in računalnik je sam razvil svoje znanje igranja na podlagi iteracij. V zgolj štirih urah procesiranja je znanje že prekašalo najbolj napredno šahovsko programsko opremo, osnovano na podlagi stoletij igranja šaha ljudi. Šah je seveda le banalen primer. Potencialnih aplikacij je izjemno veliko. Vrednost trga ocenjujemo v trilijonih dolarjev. Omenjeni tehnologiji naj bi namreč po nekaterih ocenah prispevali k večdesetodstotnemu porastu svetovnega BDP.

Verjetno se niti ne zavedamo, pred kakšnim napredkom se je znašlo človeštvo. Kumulativna baza znanja bo kar naenkrat dobila nove razsežnosti, saj bo znanje začelo rasti bistveno hitreje kot do zdaj oziroma skladno s stopnjami razvoja IT-infrastrukture. Izumi, kot so na primer kvantni računalniki, pa bodo zadeve še pospešili. Novo znanje bo odprlo vrata v povsem drugačen svet.

...
...


Korak naprej ...

Znani kitajski magnat in poslovnež Jack Ma je v enem izmed javnih govorov dejal: »Bolj je pomembno, da si v nečem prvi, kot to, da delaš popolno.« S tem je poudaril pomembnost učinka prvega, ki se ga podjetniki še vedno premalo zavedajo. Alphabet Inc. s svojimi rešitvami zagotovo orje ledino, na mnogih področjih pa se njegovo inoviranje v kombinaciji s tržno prevlado odraža tudi v tako imenovanem ustvarjanju trendov.

Če je doslej veljalo, da je Googlovo napredno iskalno orodje osnova za iskanje informacij prek medijev, kot so računalnik, telefon, tablica idr., pa gre zdaj podjetje z integracijo tehnologij umetne inteligence in strojnega učenja še korak naprej. Vse bolj se uveljavlja že kot osebni asistent oziroma desna roka vsakega posameznika. Kot orodje, ki bo drastično izboljšalo in poenostavilo ne samo informiranost, pač pa tudi naš operativno zahtevni vsakdan. Čeprav sta podjetji Amazon Inc. z orodjem Alexa in Apple Inc. z orodjem Siri v samem začetku po aktivni uporabi prednjačili, se vse bolj zdi, da bo zmagovalec te bitke podjetje Google Inc., in sicer prav zaradi sinergij povezovanja produktov.Inovacije so le osnova. Za uspeh je namreč treba še precej več. Med drugim dobro razvita sposobnost povezovanja razvojnega potenciala in plasiranja rešitev na trg. Spomnimo na primer, kako je Google Inc. kot vzvod za penetracijo neke ideje v preteklosti pogosto uporabil ne samo organske pristope, pač pa tudi prevzeme podjetij. Android verjetno danes ne bi tako prednjačil, če se ne bi v pravem trenutku zgodila prevzem podjetja Motorola Mobility (12,5 milijarde dolarjev, 2012) in s tem pospešitev penetracije operacijskega sistema na trg. Enako velja za prevzem Nest Labs (3,2 milijarde dolarjev, 2014), ki je podjetju omogočil razvoj svoje prisotnosti v gospodinjstvih, v segmentu IoT. Pa prevzem YouTuba (1,7 milijarde dolarjev, 2006), s katerim je podjetje uspešno odgovorilo na prenos tradicionalne televizije na svetovni splet in znatno povečalo svoj oglaševalski potencial. Spomnimo tudi na prevzem izraelskega podjetja Waze (1,15 milijarde dolarjev, 2013), ki je znatno izboljšalo aplikacijo googlovi zemljevidi z naprednejšim izračunavanjem časa potovanja, predlaganja najbolj optimalnih poti itd.; ali pa prevzem HTC – Pixel Smartphone Division (1,1 milijarde dolarjev, 2017), s katerim je podjetje okrepilo razvojno ekipo in namerava resneje ogroziti vrednostni kolač Applovega iphona. Da gre za veliko aktivnosti in napredno ter drzno razmišljanje, priča tudi več kot 200 drugih prevzemov v zadnjih desetih letih. Vse pomembnejšo vlogo pri tem igrata tudi Gradient Ventures in Google Assistant Investment Program.

...
...


Razumeti navade

Alphabet Inc. zelo dobro razume, kako pomembno je aktivno spremljati trende in jih soustvarjati. Navade ljudi se vse hitreje močno spreminjajo, kar odpira vse večje in večje tržne priložnosti. Biti prvi na tako ključnih področjih, kot je strojno učenje in umetna inteligenca, odpira vrata potencialu enormnega generiranja vrednosti v prihodnje. Kapitalsko nezahtevno poslovanje od menedžmenta zahteva, da si prizadeva za rast. Od tod tudi težnja po osredotočanju na končne uporabnike, izboljšanja uporabniške izkušnje, percepcije blagovnih znamk, zvestobe in zadovoljstva uporabnikov itd. Da gre za izjemno uspešno taktiko, je jasno že na daleč. Pretekle rasti so zavidljivo visoke (povprečna letna rast prodaje med letoma 2014 in 2017 je znašala 18,9 odstotka, dobiček iz poslovanja pa je v tem obdobju rasel v povprečju za 16,6 odstotka na leto), kar je delno sicer tudi odraz pametne alokacije resursov in vse aktivnejše penetracije hitreje rastočih razvijajočih se trgov, kot so Indija, JV Azija, Kitajska itd.Kljub impresivnim finančnim izkazom pa so številni investitorji mnenja, da bi finančni holding lahko posloval še precej bolje in da skriva še precej neizkoriščenih potencialov. Gledano strogo finančno in z omejenim časovnim fokusom so očitki na mestu. Med drugim se nanašajo na dvig učinkovitosti monetizacije rešitev, čezmerni delež dražjega kapitala v strukturi virov financiranja, nepotrebno dodatno izpostavljanje v okviru kratkoročnih finančnih naložb itd. Pozicija podjetja na kapitalskih trgih kot odraz nezadovoljstva ni taka, kot bi si jo investitorji želeli, dodatno pa jo poslabšujejo še ukrepi zaščite proti sovražnim prevzemom, kot je na primer izdaja večnivojskih delnic z drugačnimi upravljavskimi pravicami, ki trajno zagotavljajo ustanoviteljem glavno besedo pri upravljanju podjetja.

Na grafu je lepo razvidno, kako se iz leta v leto povečujejo tako imenovana presežna denarna sredstva oziroma »denar in kratkoročne finančne naložbe« (31. decembra 2017: 102 milijardi dolarjev). Povedano drugače, znaten del lastniškega kapitala se porablja za to, da se investira naprej v ameriške obveznice in podobne kratkoročne likvidne instrumente. Za nekatere neumnost, za druge mojstrovina. Tanka je črta od bedaka do junaka. Dejstvo je, da je zadevo zelo težko presoditi na podlagi zunanje dostopnih podatkov. Ena izmed teorij, ki zagovarjajo trenutno ravnanje menedžmenta, namreč predvideva, da bi se razlogi znatnih presežnih denarnih sredstev iskali v kontekstu davčnih koristi. Podjetja, kot so Alphabet Inc., Apple Inc., Microsoft Inc., Cisco Inc. ter druga, namreč v bilancah držijo kumulativno 0,5 trilijona dolarjev presežnih denarnih sredstev. Njihova pogajalska moč nasproti davčnemu regulatorju se iz leta v leto močno krepi in kar kliče po davčno ugodnejši obravnavi enkratne narave oziroma tako imenovanih davčnih počitnicah. Pametno čakajo, da pride pravi trenutek. Pokorili so kupce, dobavitelje, konkurente, zdaj pa bodo svoje povedali še regulatorju. Predvsem v času kriz namreč še kako dobro velja pregovor Denar je kralj.

...
...


Na drugi strani odgovarjajo kritiki s protiargumenti. Eden močnejših je na primer ta, da je tehnološko podjetje s svojimi presežnimi sredstvi postalo pravzaprav pomemben igralec v svetu investicijskega bančništva, a tej vlogi ni kos. S presežnimi denarnimi sredstvi so namreč povezana precejšnja tveganja. Tej tematiki se glede na pomembnost posveča (pre)malo pozornosti, kar pa investitorje upravičeno skrbi.

...
...


Napredno razmišljanje

Z vidika vrednosti pa vzvod Alphabeta Inc. niti ni toliko sama višina presežnih denarnih sredstev kot sposobnost, da presežke zares zelo dobro investirajo in s tem dosežejo izjemno pozitiven učinek. Ne samo znotraj njihove industrije, pač pa tudi širše. Alphabet Inc. ima z orodjem ​google search v rokah unikatno orožje. To lahko demonstriramo na primer s primerjavo števila googlovih iskalnih nizov in gibanja cene bitcoina. Korelacija med enim in drugim je izjemno visoka in tako kot v številnih drugih primerih omogoča dobro osnovo za investicijsko odločanje.Pri Alphabetu Inc. se vse vrti okrog naprednega razmišljanja, tehnologije, inovacij in kreativnosti. Uspeh podjetja je plod tehnološkega in poslovnega vizionarstva. Pogledi na razvoj kot tudi upravljanje so izjemni, čeprav morda na zunaj v določenih segmentih delujejo neracionalno. V vsakdanjem življenju so stvari seveda bistveno bolj kompleksne kot pri igri šaha, a nekaj je gotovo. Razvoj gre naprej s svetlobno hitrostjo. Ideje, ki smo jih pred desetletjem ali dvema spremljali v znanstvenofantastičnih filmih, so danes del našega vsakdana. Zgolj ideje pa niso vse. Pomembna je tudi izvedba oziroma korporativna strategija; tako imenovani vojni plan. Gre za to, kako bomo dosegli zastavljene cilje. Kako široko in odprto bomo gledali na stvari. Kako sposobni bomo ustrezno spremljati makro trende. Kako bomo prepoznali in upravljali prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti. Kako ustrezno bomo razdelali silnice moči v industriji. Kako bomo izkoristili svoje sposobnosti, konkurenčne prednosti in zmožnosti podjetja. In še bi lahko naštevali.

Delati je treba drugačne, prelomne stvari. Danes je treba razmišljati o tem, kakšno bo življenje čez dvajset let. Razmišljati o obogateni resničnosti, naprednih osebnih asistentih, genskem modificiranju, molekularnem oblikovanju, personalizirani medicini in na primer celičnem gojenju mesa. Kaj revolucionarnega lahko vaše podjetje naredi za svoj prihodnji uspeh? Drznite si pametno tvegati, kot to počno najboljši.

Več iz rubrike