Pričakovati je upad prodaje pametnih telefonov
O

Na letni ravni je pričakovati 10-odstoten padec prodaje pametnih telefonov in upočasnitev na področju inteligentnih čipov za računalništvo na robu (edge computing), piše v svoji napovedi Deloitte.
Fotografija: V obdobju pandemije in brezstičnega poslovanja se kaže vse večja soodvisnost med pametnimi telefoni, računalniki, televizorji, konec koncev pa tudi med avtomobili. FOTO: Shutterstock
V obdobju pandemije in brezstičnega poslovanja se kaže vse večja soodvisnost med pametnimi telefoni, računalniki, televizorji, konec koncev pa tudi med avtomobili. FOTO: Shutterstock

V trenutni resničnosti se kaže vse večja povezanost med posameznimi tehnologijami in odvisnost med pametnimi telefoni, računalniki, televizorji, konec koncev pa tudi med avtomobili. Ena izmed štirih največjih računovodskih podjetij Deloitte je že v januarju podal napoved za sektor tehnologije, medijev in telekomunikacij, zdaj pa je svoje napovedi spremenil.

Svoje napovedi je spremenil za pet glavnih področij tehnologije, medijev in komunikacij. Pri prodaji pametnih telefonov se je v začetku leta pričakovalo 5,8-odstotno povečanje prihodkov od prodaje v primerjavi z lanskim letom, zdaj pa je pričakovati upad že v drugem četrtletju in približno 10-odstoten padec na letni ravni. Na področju pametnih telefonov je na dolgi rok vseeno pričakovati ponovno rast prodaje naprav in dodatne opreme; pravzaprav pri Deloittu pišejo, da bo trg dodatne opreme rasel celo hitreje od samega trga pametnih telefonov.
 

Vseprisotnost inteligentnih čipov


Računovodski velikan pričakuje upočasnitev na področju inteligentnih čipov za računalništvo na robu; prodaja telefonov z inteligentnimi čipi za računalništvo na robu pa bo še vedno dvakrat večja kot leta 2017. Vseeno se ohranja napoved za leto 2024, ko se pričakuje kar 1,6 milijarde inteligentnih čipov za računalništvo na robu. Takšno povečanje se pripisuje zmanjšanju velikosti in cene čipov, ki bodo prisotni ne le v pametnih telefonih, temveč tudi v ostalih napravah in senzorjih, ki bodo povezovala internet stvari.Razvoj omrežij 5G zaznamujejo tako razmah nepreverjenih informacij kot novice o veliki uporabnosti te tehnologije. V državah se javna omrežja uvajajo različno hitro, nekoliko hitreje pa se testira zasebna omrežja 5G. Teh bo v letošnjem leto manj kot 1000, testiranja zasebnih omrežij 5G pa so se pospešeno izvajala v prvem četrtletju.
 

Na področju tehnologije pričakuje padec potrošnje, vendar pa ta segment trga na dolgi pričakuje rast. Med drugim se že to leto pričakuje večje število novih nizko orbitalnih satelitov, kot je bila sprva pričakovano. FOTO: ESA/Gaia
Na področju tehnologije pričakuje padec potrošnje, vendar pa ta segment trga na dolgi pričakuje rast. Med drugim se že to leto pričakuje večje število novih nizko orbitalnih satelitov, kot je bila sprva pričakovano. FOTO: ESA/Gaia
Še naprej bodo naraščala omrežja za dostavo vsebin


Deloitte spreminja tudi napoved o številu na novo nameščenih nizko orbitalnih satelitov, teh bo predvidoma več kot 1000 (prvotna napoved je bila "več kot 700"). Ni jasno ali je pospešeno nameščanje satelitov posledica pandemije, vendar pa je pomoč iz orbite dobrodošla pri odpravljanju težav s širokopasovnim dostopom do interneta na podeželju, učenju in delu od doma ter vse večjem povpraševanju po zalednih omrežjih.

Znano je, da se je zelo povečal spletni promet zaradi pretočnega predvajanja video vsebin. Čeprav so povezave zaenkrat stabilne pa bodo pomagala omrežja za dostavo vsebin. Prihodki tega trga se bodo na letni ravni predvidoma povečali za kar 30 do 40 odstotkov, kar je znatna sprememba predhodne napovedi; ta je predvidevala "samo" 25-odstotno povečanje.

Več iz rubrike

ikonomija

Digitalna Slovenija v številkah

Statistični podatki razkrivajo, da se s pomočjo tehnologije zmanjšuje neenakost in povečuje kakovostno izobraževanje. Tehnološki napredek bi lahko v naslednjih 10 letih premostil digitalni razkorak i…

ikonomija

Kako izgledajo banke prihodnosti

Vodilni v panogi bodo razvili podrobno razumevanje o profilu in obnašanju svojih strank. Bank bo manj. Denar bo digitalen in bolj demokratičen.

ikonomija

Nov razpis za vzpostavitev brezžičnih Wi-Fi točk na javnih mestih

Odprl se bo četrti evropski javni razpis za pridobitev bonov za vzpostavitev brezžičnih Wi-Fi točk na javnih mestih. Razpis bo potekal po sistemu »kdor prej pride, prej melje«.

ikonomija

Ustanovitelj Zooma v enem dnevu bogatejši za 800 milijonov dolarjev

V petek, 29. maja, je vrednost delnic Zoom Video Communications Inc. na borzi Nasdaq narasla za 9,7 odstotka. Tržna kapitalizacija podjetja je prvič presegla 50 milijard dolarjev.

Komentarji: