Pri nas lani posneli osem koprodukcij

Kdo so tujci, ki v Sloveniji snemajo filme oziroma nadaljevanke? Dejstvo je, da jih je vedno več, saj je Slovenija izjemna destinacija, kot pravijo filmski producenti.
Fotografija: snemanje, gore, film Foto Pexels
Odpri galerijo
snemanje, gore, film Foto Pexels

Tiskovna predstavnica Slovenskega filmskega centra Mojca Planšak pravi, da se za snemanje pri nas zanimajo tako velike produkcijske hiše, ki ustvarjajo velike, visokoproračunske in ambiciozne filme, kot tudi televizijske hiše, ki snemajo televizijske serije: »V letu 2018, torej drugem letu ukrepa spodbujanja slovenske filmske produkcije, so bila odobrena denarna povračila osmim produkcijskim hišam, in sicer trem celovečernim filmom, dvema celovečernima dokumentarnima filmoma in trem televizijskim serijam. Na podlagi prejetih denarnih povračil je bilo v Sloveniji ustvarjenih 3,1 milijona evrov produkcijskih stroškov v celotnem spektru slovenskih filmskih ustvarjalcev in družb.«

Slovenski filmski center promovira Slovenijo kot filmsko destinacijo, zlasti v sklopu delovanja filmske komisije Slovenije, ki je namenjena promociji Slovenije kot filmske lokacije, odgovarjajo na vprašanje, kako izvedo za nas. »Tujim producentom in režiserjem nudimo podporo z informacijami, z iskanjem primernih lokacij za snemanja in pri navezovanju kontaktov s slovenskimi podjetji in posamezniki. Na ta način posredno spodbujamo tudi druge gospodarske panoge, zlasti turizem.« Poleg tega slovenske filmske lokacije v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo aktivno promovirajo na mednarodnih filmskih tržnicah v sklopu filmskega festivala v Cannesu in Berlinu, lani pa so prvič sodelovali tudi na največjem in mednarodno priznanem sejmu za promocijo filmskih lokacij v Londonu – FOCUS 2018. »Za potrebe slovenskih in tujih filmskih producentov smo vzpostavili tudi spletno stran z naslovom FilminSlovenia.si, kjer producenti najdejo osnovne informacije o Sloveniji kot filmski deželi,« pojasnjuje tiskovna predstavnica.
 

Od Vinice do Ljubelja in Goriških Brd


 Snemalne ekipe iz Indije, ki so se mudile pri nas, so veliko snemale na Bledu, torej na različnih lokacijah ob jezeru in tudi na gradu in Blejskem otoku. Tako so v Indijo romali romantično lepi posnetki Bleda. »Bled nas vedno zelo prijazno sprejme. Že od leta 2012, ko smo snemali prvič. Zelo lepo so nas sprejeli tudi v Ljubljani, Piranu in Celju. Vsi ti slovenski biseri so bili vidni v indijskih filmih. Snemali smo tudi ob Soči, na Jezerskem, v Štanjelu, v Kamniku in še marsikje drugje,« pravi Katarina Karlovšek, lastnica agencije RTA, zato ni nenavadno, da se veliko Indijcev mudi na Bledu in tudi v Ljubljani.

Foto
Foto
Ampak Slovenija ima poleg omenjenih še veliko atraktivnih lokacij, ki so privlačne za filmske producente. Se pa tuji producenti ob tem soočajo z omejeno dostopnostjo do privlačnih in želenih lokacij, saj so te v veliki meri zaščitena območja, dostop do katerih za potrebe snemanja pa v Sloveniji še ni sistemsko urejen, pojasnjuje Mojca Planšak. Dodaja, da si slovenski filmski center prizadeva, da bi tudi danes, »ko je zanimanja za snemanje filmov in serij v Sloveniji veliko, lahko omogočili snemanje vidnejših projektov, kot je bil film Zgodbe iz Narnije, na privlačnejših lokacijah, ki še niso v celoti izkoristile tako ekonomskega, turističnega kot promocijskega potenciala, ki ga tovrstna snemanja lahko omogočijo«. S pomočjo denarnih nadomestil pa tujci lani niso snemali na že prepoznavnih lokacijah, kot so Ljubljana, Piran in Bled, ampak tudi v Novi Gorici, na Ljubelju, v Vilenici, Goriških Brdih in drugod. »Veliko zanimanje med tujimi producenti zaznavamo predvsem za lokacije alpskega prostora, kraških jam in Posočja, kjer pa je zaradi zaščitenosti območij dostop do le-teh velikokrat omejen,« pravi Planšakova.


Kaj vse so lani snemali pri nas


Celovečerni film Strangers in Paradise, ki ga je režiral Gabriele Salvatores in je nastal v sodelovanju s slovensko produkcijsko hišo Staragara. Slovenski del je obsegal tudi igralsko zasedbo, scenografsko ekipo, kostumografijo, masko, tehnično ekipo in postprodukcijo zvoka. Hrvatje so snemali celovečerni film Murina, kjer je tehnična ekipa, scenografska ekipa, kostumografija, maska, barvna korekcija, postprodukcija zvoka padla na Slovenijo. Srbi so v sodelovanju s produkcijsko hišo Perfo snemali televizijsko serijo Shadows Over Balkan, Korejci televizijsko serijo Memories of the Alhambra, ki jo je režiral Ahn Gil-ho, pri čemer je sodelovala slovenska produkcijska hiša Nora. Italijanski režiser Matteo Oleotto je v sodelovanju s produkcijsko hišo Staragara snemal televizijsko nanizanko I Just Wanted to Be a Rock Star II. Režiser Gabrielle Tana iz Združenega kraljestva je v sodelovanju s slovensko produkcijsko hišo Rosa posnel celovečerni dokumentarni film Satori. Britanski režiser James Morton-Haworth pa želi posneti celovečerni dokumentarni film o svetovno znanem slovenskem filozofu Slavoju Žižku z naslovom Who the Fuck You Think You Are Slavoj Žižek?, pri čemer bi sodeloval s produkcijsko hišo Studio Arkadena. Film je bil sicer prijavljen na SFC, vendar ni (še) bil realiziran.

 

Več iz rubrike

ikonomija

Kako bomo potovali po pandemiji

Pandemija je številnim popotnikom prekrižala načrte. Ko se bo situacija umirila in bodo potovanja zopet zaživela, pa bodo ta potekala precej drugače.

ikonomija

Kako postati bestseller v digitalni ekonomiji

Zmagovalci digitalne ekonomije vedo, kje je izvor in kdo je primarni prejemnik vrednosti. In to niso najprej oni sami. (KORAK 3 /10 do uspešne digitalne poslovne preobrazbe).

ikonomija

Podjetja poganjajo inovacije, te pa so kritične za preživetje

Prihodnost pripada tistim, ki so pripravljeni, je eno osrednjih sporočil konference Future 4.0. Ta je že tretje leto povezala korporacije in startupe.

ikonomija

Prihodnost ekološkega kmetijstva je pod zemljo - v zakloniščih

Na območju bivšega zaklonišča iz časov druge svetovne vojne, 30 metrov pod zemljo, sta inovativna podjetnika vzpostavila obrat za pridelavo hrane.

Komentarji: