Pretok denarja med bližnjimi kar prek telefona

Ena od trenutno najbolj obetavnih inovacij na področju plačil za fizične osebe v Evropi (in v svetu), ki jo budno spremljajo tudi Evropska centralna banka kot tudi druge banke po svetu, so tako imenovana P2P (peer-to-peer oziroma person-to-person) mobilna plačila.
Fotografija: arhiv podjetja
Odpri galerijo
arhiv podjetja

V porastu so namreč mobilne rešitve, ki omogočajo plačila med osebami in s tem poenostavljajo izmenjavo denarja med prijatelji in znanci.  Z rešitvijo, ki se postavlja ob bok svetovnim trendom in so jo razvili strokovnjaki za plačilne sisteme v start-upu MBILLS, pa se ponašamo tudi Slovenci.

Raziskava banke Bank of America – Trends in Consumer Mobility Report 2017, ki je preučila nastajajoče plačilne trende, je pokazala, da so mobilna plačila med osebami v Ameriki že nova družbena norma, za katero se pričakuje nadaljnjo spodbudno rast v prihajajočih mesecih. Kot je pokazala raziskava Goldman Sachs in Business Insider je bila leta 2013 vrednost mobilnih plačil med osebami v Ameriki 5 milijard dolarjev, leta 2015 16 milijard dolarjev, za leto 2018 pa se napoveduje do 86 milijard dolarjev. Primož Zupan, direktor MBILLS, nad temi napovedmi ni začuden, saj pravi: »Gre za novo dimenzijo v svetu pretoka denarja med prijatelji, ki prinaša nepredstavljivo poenostavitev in hrati potrjuje pregovor: čisti računi, dobri prijatelji.«

Medtem ko na globalni ravni tej plačilni funkcionalnosti pot utirajo svetovna imena, kot so PayPal, Square, Venmo, Facebook Messenger, na domačem terenu pot mobilnim plačilom med fizičnimi osebami tlakuje mBills AIR, ki se uspešno kosa z omenjenimi svetovnimi rešitvami.

»Največja prednost rešitve mBills AIR je, da je povsem brezplačna tako za uporabnika kot za prejemnika. Odlikuje jo preprosta uporaba in hitrost prenosa denarja od pošiljatelja do prejemnika. Denar pošiljatelj namreč dobi takoj, v realnem času, kar bi lahko primerjali s hitrostjo pošiljanja SMS sporočil,« pravi Primož Zupan. Pošiljatelj denarja potrebuje le telefonsko številko osebe (in nobenega drugega podatka, kot je na primer številka bančnega računa), ki ji želi posredovati denar. Storitev je na voljo v vsakem trenutku vse dni v letu. Poljubni znesek lahko pošljemo komurkoli, ne glede na to, pri kateri banki ima odprt bančni račun in ne glede na to, pri katerem mobilnem operaterju ima sklenjeno naročniško razmerje.

Plačila z uporabo mobilnega telefona so najbolj priročen način nakazovanja denarja družinskim članom, sorodnikom, prijateljem, znancem, sodelavcem... Ta plačilna funkcionalnost je uporabna v številnih vsakdanjih življenjskih situacijah. »Ugotavljamo, da naši uporabniki mBills AIR najpogosteje uporabijo za vračilo denarja med prijatelji in sodelavci za kosilo ali pijačo. Po drugi strani pa nas uporabniki vedno znova navdušijo, ko najdejo najrazličnejše bolj ali manj nenavadne situacije, v katerih jim nakazovanje denarja iz enega na drugi mobilnik rešuje različne težave,« pravi Jerica Urbančič iz podjetja MBILLS.

Več iz rubrike

ikonomija

Uspeh mladih fantov, ki so jih podprli Poslovni angeli in Miro Senica s partner…

Služenje denarja z videoigrami ni več rezervirano le za profesionalce. Platforma eFlamingo omogoča vsem ljubiteljem računalniškikh igric, da s hobijem tudi nekaj zaslužijo.

ikonomija

To so najbogatejše družine na svetu

Pandemija covida-19 ni ustavila rasti premoženja najbogatejših družin na svetu. Najbogatejši so v zadjem letu povečali premoženje celo za 25 milijard dolarjev.

ikonomija

Nič več neznanih številk: Namesto imena se bo izpisal razlog klica

Googlova aplikacija za klice bi lahko v prihodnje precej spremenila področje glasovnih klicev, saj jo bo tehnološki velikan zdaj omogočil na več napravah.

ikonomija

Negativni vidiki digitalizacije: kako oblikovati delo v prihodnosti?

Covid-19 je sprožil val sprememb in pomembno vplival na definicijo novega normalnega stanja.

Komentarji: