Led lučke za hitrejšo rast pridelka in "polje prihodnosti"

Z LED lučkami osvetljena polja niso le lepa, ampak pomagajo pri pridelavi poljščin.
Fotografija: Kombinacije modre, rdeče in ultravijolične (UV) svetlobe pospešijo rast rastlin in zmanjšajo uporabo pesticidov do 50%. Foto: WEF
Odpri galerijo
Kombinacije modre, rdeče in ultravijolične (UV) svetlobe pospešijo rast rastlin in zmanjšajo uporabo pesticidov do 50%. Foto: WEF

Na Nizozemskem so ustvarili svetlobno instalacijo na kar 20.000 kvadratnih metrih obdelovalne površine. S tem so kot poroča World economic forum prispevali k trajnostnemu kmetijstvu. Vertikalno postavljene diode LED na polju pora naj bi povečale rast pridelka.

UV-svetloba bi lahko tudi zmanjšala uporabo pesticidov za do 50%, je za Forum dejal idejni vodja projekta, Daan Roosegaarde.

Trajnostno kmetijstvo je ključno za zagotavljanje preskrbe s hrano za vse.20.000 kvadratnih metrov veliko umetniško delo, na katerem se ponoči zdi, da po polju plešejo barvne luči, spodbuja rast pridelkov - in poudarja pomen inovacij pri ustvarjanju trajnostnega kmetijstva.
 

Projekt Grow


Projekt GROW nizozemskega umetnika in inovatorja Daana Roosegaardeja navdihujejo fotobiološke tehnologije svetlobnih znanosti, ki kažejo, da lahko določene kombinacije modre, rdeče in ultravijolične (UV) svetlobe pospešijo rast rastlin in zmanjšajo uporabo pesticidov do 50%.

Recept svetlobe GROW, ki je bil razvit s partnerjema Univerze Wageningen in Rabobank, preizkuša svoj vertikalni "lahki recept" na ogromnem polju pora v Lelystadu na Nizozemskem.

Država je ena največjih svetovnih kmetijskih proizvajalk, ki vsako leto izvozi 65 milijard EUR (78,8 milijarde USD) sadja, cvetja, zelenjave, mesa in mlečnih izdelkov.

Specializirane LED diode se pogosto uporabljajo za gojenje pridelkov v rastlinjakih in jih vse pogosteje opazimo na "vertikalnih kmetijah" v mestih.

Znanstveniki pa verjamejo, da lahko obstaja tudi možnost uporabe LED v bolj tradicionalnih in podeželskih okoljih. Svetleče diode na sončni pogon povečajo svetlobo, ki jo rastline običajno dobijo podnevi. Roosegaardejev projekt tudi raziskuje, ali bi lahko kratka izpostavljenost nekaterim valovnim dolžinam UV svetlobe zmanjšala potrebo po pesticidih.

"Specifična ultravijolična svetloba aktivira obrambni sistem rastlin," je dejal Roosegaarde, »in zanimivo je, da deluje na vse poljščine. Tako lahko zmanjšamo uporabo pesticidov. "

Končni cilj Roosegaardeja je umetniško delo odpeljati na turnejo v 40 različnih držav, pri čemer ima vsaka lokalni ali nacionalni pridelek in prilagojen lahki recept. Tako Studio Roosegaarde skuša po vsem svetu ustvariti "pokrajine prihodnosti".

Trajnostna prehranjevalna veriga

Trajnostna prehrana in kmetijstvo sta ključnega pomena za izpolnitev vseh štirih stebrov zanesljive preskrbe s hrano - razpoložljivost, dostop, uporaba in stabilnost. Ti štiri stebre morajo po mnenju Organizacije za prehrano in kmetijstvo pri Združenih narodih (ZN) nemudoma sprejeti vse  države, saj bodo lahko le s tem odločno stopili v boj proti globalni negotovosti s hrano, vključno s povezovanjem malih lastnikov s trgi, zaščito oskrbe z vodo, krepitvijo vloge ljudi in bojem proti neenakosti. 

Več iz rubrike