Nikola s proizvodnjo električnih tovornjakov prehitela Teslo

Zagonsko podjetje Nikola, ki se ukvarja s proizvodnjo električno-baterijskih vozil, je začelo s proizvodnjo svojega prvega tovornjaka na električni pogon.
Fotografija: Trevor Milton, ustanovitelj in nekdanji izvršni direktor podjetja Nikola, 2. december 2019. Foto: Massimo Pinca / Reuters
Odpri galerijo
Trevor Milton, ustanovitelj in nekdanji izvršni direktor podjetja Nikola, 2. december 2019. Foto: Massimo Pinca / Reuters

Ameriško zagonsko podjetje Nikola je v ponedeljek, 21. marca, po napornih nekaj letih začelo s proizvodnjo svojih prvih električnih tovornjakov in tako na tem področju prehitelo konkurenčno Muskovo podjetje Teslo. Podjetje naj bi od 300 do 500 tovornjakov kupcem dostavilo že do konca letošnjega leta.

Delnice so poskočile

Ameriško zagonsko podjetje Nikola je v sredo sporočilo, da je 21. marca v svoji tovarni v Arizoni začelo proizvajati svoj prvi tovornjak na električni pogon Tre in s tem s prihodom na trg prehitelo konkurenčni Teslin tovornjak. Nikola namerava tovornjake začeti dobavljati v drugem četrtletju, je vodstvo podjetja povedalo na predstavitvi za analitike.

image_alt
Prvi avtonomni in električni tovornjaki na poti v Ameriko

Delnice podjetja Nikola so se v četrtek podražile za približno 15 odstotkov, saj je Wall Street pozdravil podjetje, ki je začelo proizvodnjo svojega električnega tovornjaka po načrtu. Baterijsko-električna različica tovornjaka Tre je sicer namenjena za vožnjo po krajših poteh, njen predvideni doseg pa znaša približno 560 kilometrov.

Delnice družbe Nikola, ki so bile nekoč »visokoleteče«, so od leta 2020, ko je ustanovitelj Trevor Milton zapustil podjetje zaradi »etičnih težav«, močno padle, navaja CNBC. Podjetje je prekinilo stike z Miltonom in poravnalo vse neporavnane zahtevke, povezane z njegovimi dejanji, je ponovilo v sredo.

Električni tovornjak Nikola Tre. Foto: Nikola
Električni tovornjak Nikola Tre. Foto: Nikola

Milton je bil sicer lani obtožen zaradi goljufije, povezane z izjavami, ki jih je podal pred Nikolino prvo javno ponudbo (IPO). Lagal naj bi o »skoraj vseh vidikih poslovanja«, da bi s tem spodbudil prodajo delnic zagonskega podjetja za električna vozila.

Proizvodnja v Nemčiji

Podjetje Nikola pričakuje, da bo letos dobavilo od 300 do 500 tovornjakov, nato pa leta 2023 povečalo proizvodnjo. Lani je namreč v Nemčiji začelo novo poglavje z italijanskim proizvajalcem industrijskih vozil IVECO in javnosti je bil predstavljen proizvodni obrat za električne tovornjake Nikola Tre.

image_alt
V hecu ustanovil podjetje, ki je danes vredno več milijard dolarjev

Nikola načrtuje, da bo baterijskemu električnemu vozilu Tre sledila različica, ki jo bo poganjala vodikova gorivna celica in bo imela doseg do 800 kilometrov, kar bo primerno za daljše poti. Temu bo leta 2025 sledil model na gorivne celice, ki ga Nikola imenuje »naslednja generacija« in bo primeren za daljše poti z dosegom do skoraj 1500 kilometrov.

Po navedbah CNBC-ja je podjetje potrdilo, da bo vozilo Tre na vodik začelo dobavljati konec leta 2023. Zgodba o Nikoli je tako zdaj, ko začenjajo s proizvodnjo tovornjakov, postala bolj verodostojna, pravi Jeffrey Kauffman, analitik podjetja Vertical Research Partners, in dodaja, da bi podjetje lahko presenetilo z novimi naročili strank.

image_alt
Manjša teža tovornjaka, večja vrednost tovora

Več iz rubrike