Novo mesto, eno izmed prvih pametnih mest

Mestna občina Novo mesto, Telekom Slovenije in ljubljansko tehnološko podjetje SAP Slovenija so podpisali sporazum o triletnem pilotnem sodelovanju te občine v sistemu pametnega mesta. Novomeščanom bodo s tem med prvimi med drugim omogočili napredni dostop do številnih informacij in razne informacijsko podprte storitve.
Fotografija: Bojan Rajšek
Odpri galerijo
Bojan Rajšek

Novomeški župan Gregor Macedoni je ob podpisu omenjenega sporazuma povedal, da gre za pilotno postavitev sistema pametnega mesta, ki predstavlja naslednjo stopnjo razvoja mest v okviru rešitev, ki jih omogoča svetovni splet.

V okviru omenjenega projekta bosta sopodpisnika v novomeški občini zasnovala napredne rešitve za pregled kakovosti zraka, za samodejno centralizirano odčitavanje stanja števcev za vodo in energente, za pametno krmiljenje javne razsvetljave in spremljanje zasedenosti javnih parkirnih mest.

V nadaljevanju projekta bodo lahko s povratnimi informacijami spremljali tudi mnenje oz. zadovoljstvo občanov z določenimi storitvami ter rešitvami.

Omenjeni sistem bodo sicer povezali s sistemom mestne kartice, ki bo občanom partnerskih mestnih občin Novo mesto, Nova Gorica in Kranj omogočala uporabo in plačevanje različnih storitev, je še dejal Macedoni.

Po podatkih novomeške občine razvoj pametnih mest temelji na vzpostavitvi celotnega sistema strojne in programske opreme ter aplikacijskih komponent, kot so tipala za merjenje različnih parametrov v stavbah, prostorih in na območjih, ter komunikacijske infrastrukture, ki dobljene podatke zanesljivo prenaša v osrednji sistem njihove obdelave in hrambe.

Več iz rubrike

Komentarji: