Nasveti za dvig konkurenčnosti na tujih trgih

Marjan Batagelj, predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, je na letnem srečanju izpostavil ukrepe, ki bi dvignili produktivnosti in konkurenčnosti na tujih izvoznih trgih.
Fotografija: Marjan Batagelj. Foto: arhiv SBC
Odpri galerijo
Marjan Batagelj. Foto: arhiv SBC

Na njihovem največjem letnem dogodku, 2. SBC Forumu: Švica – zgled za Slovenijo, ki se ga je udeležilo več kot 300 vrhunskih gostov, med njimi predstavniki švicarskega podjetništva in države, predsednik vlade RS Marjan Šarec, slovenskih ministri, ključni za področje podjetništva, in nadpovprečno uspešni slovenski podjetniki, je Batagelj predstavil glavne predloge ukrepov, ki jih v tem trenutku nujno potrebuje Slovenija, da bi okrepila izvoz, produktivnost in dodano vrednost. Apeliral je predvsem na državo, saj so po njegovem mnenju podjetniki zelo realni, ker poznajo dogajanje na trgih v Italiji, Nemčiji, v zvezi z brexitom in trgovinskimi vojnami.
  • Občutna razbremenitev plač prek celovite davčne reforme, ki zajema več davčnih ukrepov hkrati in naenkrat ter s prehodnimi roki za posamezne spremembe, saj je to ključno za davčno stabilnost. Klub predlaga dodatno razbremenitev 13. in 14. plače, reformo dohodninske lestvice, ukinitev najvišjega dohodninskega razreda, postopno uvedbo razvojne kapice, razvojni proračun in zniževanje javnega dolga ter preglednost podatkov na plačilnih listah.
  • Prožnejši trg dela, ki vodi v hitro sprostitev delovnih mest, ki jih zasedajo nemotivirani delavci. Klub predlaga možnost za kvotne zamenjave zaposlenih, ki niso motivirani za delo, s tistimi, ki so motivirani in želijo delati.
  • Boljše izobraževanje in zadržanje sposobnih mladih kadrov v Sloveniji, kajti razvojni preboj v gospodarstvu lahko zagotovi le znanje, saj le tako lahko računamo na inovacije in visoko dodano vrednost.
  • Privabljanje kadrov iz tujine, ki bo poenostavil zaposlovanje tujih delavcev in tako podjetjem olajšal iskanje ustreznih kadrov.
  • Enakopravnost domačih s tujimi investitorji. Slovenija potrebuje ureditev, ki bo veljala za vse investitorje ter bo vzpostavila pravno in tudi finančno enakopravnost vseh investitorjev.
Foto: arhiv SBC
Foto: arhiv SBCO SBC – Klubu slovenskih podjetnikov

Šteje 162 članov; 61-odstotna rast prodaje v zadnjih petih letih; 41-odstotna rast števila zaposlenih v zadnjih petih letih; 26-odstotna višja dodana vrednost na zaposlenega od povprečja v slovenskem gospodarstvu; 97 odstotkov članov dosega standard bonitetne odličnosti, ki vključuje rejtinge A, AA, AAA in Zlati AAA (slovensko povprečje: 24 % podjetij); 43 % članov drugo leto zapored dosega standard Zlati AAA (v Sloveniji ta standard drugo leto dosega samo 1 % podjetij);
 

Več iz rubrike

ikonomija

Lahko Kitajska pokori Zahod?

Je omrežje 5G pošast, zaradi katere bodo kokoši prenehale nesti jajca?

ikonomija

Walmart se z »ubijalsko storitvijo« podaja na splet

Walmart bo še ta mesec zagnal spletno storitev Walmart+. Ta je predstavljena kot konkurenca Amazon Primu in je že povzročila skok vrednosti delnic Walmarta.

ikonomija

Bazne postaje 5G sevajo manj kot gospodinjski aparati

Če se ne bojimo sušilnika za lase ali brezžičnega usmerjevalnika, potem ni nikakršnega razloga, da bi povzročali paniko okoli nove tehnologije.

ikonomija

Nič več Visa in Mastercard - prihaja vseevropski plačilni sistem

Šestnajst glavnih bank v Evropski uniji bo uvedlo vseevropski plačilni sistem, ki bo postal alternativa velikanom kot sta Visa in Mastercard ter zmanjšal grožnjo s strani kitajskih in ameriških BigTe…

Komentarji: