Najboljše države za zagon startupa v Evropi

Kaj ponujajo države z lestvice najboljših evropskih držav za zagon in razvoj startupov za nadobudne podjetnike?
Fotografija: Najboljše države za startup. FOTO: Who is Danny / Shutterstock
Odpri galerijo
Najboljše države za startup. FOTO: Who is Danny / Shutterstock

Nedavno je analitično podjetje NimbleFins objavilo seznam najbolj - po razmerah - ugodnih držav v Evropi za zagon in razvoj startupov oziroma zagonskih podjetij. Strokovnjaki so 50 držav ocenili glede na splošno stanje gospodarstva, stroške poslovanja, poslovno klimo in kakovost delovne sile. Posledično je bilo določenih 12 zmagovalcev, med najboljših pet pa so se uvrstile Nemčija, Velika Britanija, Irska, Švica in Estonija. Kaj ponujajo te države?
 

Pet najbolj ugodnih držav za zagon startupa v Evropi


Analitiki so z javno dostopnimi podatki vsako državo razvrstili v več kategorij. Nižje ocene kažejo na višjo uvrstitev (tj. boljše zagonske lokacije).
 

Nemčija

 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Skupna ocena - 5,5
Ekonomsko zdravje - 5,3
Stroški poslovanja - 5,0
Poslovna klima 4,3
Kakovost delovne sile - 7,7
 
Nemčija je država z visoko stopnjo gospodarskega razvoja (BDP je leta 2019 znašal nekaj manj kot 3476 milijard evrov) in ugodno poslovno klimo. V Nemčiji je veliko lokalnih in mednarodnih tveganih skladov, zato ni težko pritegniti naložb za zagonska podjetja. Sorazmerno nizke stopnje davka od dohodkov pravnih oseb so dobra spodbuda za podjetja (15,825%). Država se ponaša tudi z dobro izobraženo delovno silo (83% odraslih ima vsaj višjo srednjo izobrazbo).
 
Podjetje v Nemčiji lahko odprete v 11 dneh. Minimalni kapital znaša 12,5 tisoč evrov, davek od dohodkov pravnih oseb pa 15 odstotkov. Slednjega ni potrebno plačevati, dokler prihodki ne presegajo 8 tisoč evrov na leto. Toda za registracijo podjetja potrebujete pisarno (naslov) v Nemčiji.
 

Velika Britanija

 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Skupna ocena- 5,9
Ekonomsko zdravje - 6,8
Stroški poslovanja - 3,3
Poslovna klima 5,8
Kakovost delovne sile - 7,7
 
 
Britanska gospodarska uspešnost se je v zadnjih dveh letih zmanjšala. Kljub temu je Združeno kraljestvo po mnenju Svetovne banke odličen kraj za zagonska podjetja zaradi razpoložljivosti tveganega kapitala in sorazmerne enostavnosti poslovanja.
 
Brexit utegne zadeve nekoliko zaplesti, a stroški poslovanja v državi so bistveno nižji kot v Nemčiji, pritegne pa tudi nižja stopnja davka od dohodkov pravnih oseb. Poleg tega obstaja veliko poslovnih inkubatorjev oziroma pospeševalnikov, ki podjetnikom po potrebi pomagajo.
 
Podjetje v Združenem kraljestvu lahko registrirate preko spleta v 24 urah, minimalni osnovni kapital pa znaša le en britanski funt. Stopnja davka od dobička pravnih oseb je 19 odstotna. V Veliki Britaniji, tako kot v Nemčiji, potrebuje fizično pisarno oziroma naslov.
 

Irska

 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Skupna ocena- 6,2
Ekonomsko zdravje - 5,5
Stroški poslovanja - 5,3
Poslovna klima 8,5
Kakovost delovne sile - 5,3
 
Zaradi najnižjih stopenj davka od dohodkov pravnih oseb (12,5%), je Irska ena najugodnejših držav za poslovanje. Poleg tega ima država visoko izobraženo delovno silo (več kot 34% ima visoko izobrazbo), stopnja rasti BDP pa je ena najvišjih v Evropi (leta 2018 je bila na primer več kot 7%). Slabosti nadobudnih podjetnikov so visoki stroški poslovanja in ena najtežjih stopenj dostopa do tveganega kapitala.
 
Če želite odpreti podjetje na Irskem, morate v njegov razvoj takoj vložiti 75 tisoč evrov. Vladi morate tudi dokazati, da bo lahko projekt v treh letih zaposlil vsaj deset Ircev in ustvaril milijon evrov prometa.
 

Švica

 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Skupna ocena- 6,3
Ekonomsko zdravje - 5,5
Stroški poslovanja - 11,7
Poslovna klima 5,3
Kakovost delovne sile - 2,7
 
Švica je tradicionalno med vodilnimi in najbolj inovativnimi državami. V zadnjih treh letih so bili v državi ustanovljeni trije novi skladi tveganega kapitala. Druga prednost Švice je zaščita intelektualne lastnine. Sedež WIPO (Svetovne organizacije za intelektualno lastnino) in Inštituta za intelektualno lastnino je v Ženevi. Med slabostmi Švice kot države za zagon podjetja so zelo visoki stroški poslovanja.
 
Povprečna stopnja davka od dohodkov pravnih oseb v Švici je 16,6-odstotna. Poleg tega lahko vsaka regija določi svoj davek na dohodek.
 

Estonija

 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Skupna ocena - 6,4
Ekonomsko zdravje - 8,8
Stroški poslovanja - 3,0
Poslovna klima 9,0
Kakovost delovne sile - 5,0

To majhno državo odlikuje močan izobraževalni sistem, razvita digitalna infrastruktura, enostavnost pridobitve delovnega in poslovnega vizuma - program e-prebivališča je znan kot prvi program, ki vam omogoča e-prebivanje v evropski državi in ​​upravljanje estonskega podjetja na daljavo.
 
Estonija je z enim najvišjih startupov na prebivalca in ekonomsko aktivnim prebivalstvom, osredotočenim na podjetništvo, sedež uspešnim podjetjem, kot so Taxify, Skype in Pipedrive. Vlada aktivno podpira zagonska podjetja prek Startup Estonia programa in pomaga privabiti investitorje in partnerje.
 
Stopnja davka od dobička pravnih oseb je 20 odstotna. Ustanovitveni kapital znaša 2500 evrov, vendar ga je pod določenimi pogoji mogoče vplačati v naslednjih desetih letih od ustanovitve.


50 kandidatov, 12 zmagovalcev

 
Mesto Država Skupni rezultat Ekonomsko zdravje Stroški poslovanja Poslovna klima Kakovost delovne sile
1 Nemčija 5.5 5.3 5.0 4.3 7.7
2 Velika Britanija 5.9 6.8 3.3 5.8 7.7
3 Irska 6.2 5.5 5.3 8.5 5.3
4 Švica 6.3 5.5 11.7 5.3 2.7
5 Estonija 6.4 8.8 3.0 9.0 5.0
6 Češka 6.6 6.5 2.0 10.3 7.7
7 Švedska 6.7 7.0 6.0 5.5 8.3
8 Norveška 6.8 5.5 10.0 4.5 7.0
9 Finska 6.8 9.0 6.7 5.5 6.0
10 Nizozemska 6.8 4.8 7.7 7.5 7.3
11 Avstrija 7.0 6.3 7.0 7.8 7.0
12 Danska 7.0 7.3 10.3 4.3 6.3
 

Če nameravate ustanoviti startup, je izbira jurisdikcije najprej odvisna od potreb podjetja, njegovih posebnosti in ciljev. Fintech podjetje ima denimo večje možnosti za privabljanje naložb v Nemčiji, Veliki Britaniji in Estoniji. Pred zagonom podjetja je pomembno analizirati trg, politične razmere, pravni okvir in davčne stopnje posamezne države.
 

Več iz rubrike