Mlad Nizozemec z idejo, kako na hitro očistiti oceane

Triindvajsetletni Boyan Slat se je med dopustovanjem v Grčiji domislil, kako bi lahko na hiter in učinkovit način očistili oceane odpadkov, predvsem plastike.
Fotografija: The Ocean Cleanup
Odpri galerijo
The Ocean Cleanup

Do ideje je prišel med jadranjem, ko je nedaleč od obale opazil ogromne količine odpadkov v morju. Le-ti predstavljajo grožnjo ekosistemu, zdravju, ekonomiji ter turizmu, zato je začel razmišljati, kako bi lahko to težavo rešil.

V oceanih plava več kot pet tisoč milijard kosov plastike, Slat pa bo predvidoma začel s čiščenjem že konec letošnjega leta. Fundacija Ocean Cleanup bo svoje delo začela v Veliki pacifiški coni smeti, v kateri se nahaja več kot 150 milijard ton smeti.

Triindvajsetletnik si je zamislil nekakšen glavnik, ki bo prečesal površino morja. Naredili bodo kilometer dolgo bojo, ki bo segala do štiri metre pod gladino ter nosila s seboj ogromno vrečo, ki jo bodo skozi gibanje zapolnjevale smeti. Bojo bosta po oceanu premikala dva motorja in tako neposredno vanjo zajemala smeti.

The Ocean Cleanup
The Ocean Cleanup

Čistilni sistem so že testirali v Severnem morju, postopek je videti varen, zapišejo na Business Insiderju. V smislu trajnostnega razvoja bodo ujeto plastiko reciklirali in tako naredili še nekaj dobrega za okolja. »Z raziskavo smo ugotovili, da v oceane kar 86 odstotkov plastike pride iz azijskih rek, zato bodo morali najti način, kako omejiti to količino in poskrbeti, da se bodo težave začele reševati že tam,« povedo iz fundacije.

Več iz rubrike