Messi končno do krone? Napoti mu stojijo Brazilci in Nemci

Danes se začne zares. Ob petih popoldne bosta svetovno prvenstvo v nogometu otvorilii Rusija in Savdska Arabija, ki jima nihče ne pripisuje možnosti za končni uspeh. Kdo bo svetovni prvak, je vprašanje, s katerim se zadnje tedne ukvarjajo vsi.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Nemčija? Brazilija? Morda nekoliko iz ozadja Španija, Francija ali Argentina? Naštete reprezentance so pri vrhu možnih zmagovalcev na večini stavnic in napovedi, ki so se jih v zadnjem času množično lotevali navijači in strokovnjaki iz različnih področij.

Na stavnicah so v najboljšem položaju Brazilci, ki se bodo, če gre verjeti napovedim, v finalu verjetno skusili z Nemci. Tega finala si nedvomno najbolj želijo prav Brazilci, ki so pred štirimi leti na domačih tleh proti Nemcem doživeli polom katastrofičnih razsežnosti. Poraz z 1 proti 7 je nemočno s klopi spremljal poškodovani Neymar, ki se je medtem prelevil v zvezdnika najvišjega kova. Med tihimi favoriti se omenja Kolumbijo, ki ji poveljuje James Rodriguez, dober turnir pa se lahko posreči tudi Hrvatom, ki bodo z dvojcem Modrić-Rakitić prevladovali na sredini terena v večini obračunov.

Kam spadajo vse bolj obetavni Angleži, ki že desetletja tradicionalno dosežejo manj od pričakovanj navijačev z otoka in kako nevarni bodo z napadalnim tandemom Mbape-Griezmann Francozi, ki so v Rusijo prileteli z ekipo, vredno kar 1,08 milijarde evrov? Velika uganka je španska reprezentanca, ki je v sporu med Real Madridom in špansko nogometno zvezo takorekoč pet pred dvanajsto ostala brez selektorja Julena Lopeteguija. No, z Andresom Iniesto na čelu, eno najčvrstejših obrambnih linij in verjetno najboljšim vratarjem na prvenstvu Davidom de Geo bi lahko daleč prilezli tudi pod taktirko trenersko neizkušenega Fernanda Hierra.

Shutterstock
Shutterstock

*Boljša resolucija grafike je v zgornji fotogaleriji.

Kljub zaostanku na stavnicah in lestvicah napovedovalcev končne zmage na vse skupaj porekla prva zvezdnika svetovnega nogometa Cristiano Ronaldo in Lionel Messi? Če ima samovšečni portugalski zvezdnik danes še kdaj nemiren spanec, je to verjetno zaradi šepeta groteskne bronaste podobe iz Madeire, na zelenicah je medtem kritikom že zdavnaj zaprl usta – v zadnjih treh letih je trikrat osvojil Ligo prvakov, leta 2016 pa si je z reprezentanco pokoril konkurenco na evropskem prvenstvu.

Argentinski čarovnik cilja še više, na mesto najboljšega vseh časov. Zaščitni znak Barcelone in največji klubski igralec vseh časov, bi z nad glavo dvignjenim zlatim pokalom zmagovalcev na zgodovinskih lestvicah stopil vsaj ob bok Peleju niti Maradoni, če že ne korak prednju. A pot do tja bo trnova. Ob šibki obrambni liniji se prav lahko konča že v četrtfinalu.

Na spletni strani fivethirtyeight.com, kjer se radi igrajo s statistiko, napovedujejo Argentini komaj sedem odstotkov možnosti za končni uspeh. Favorit je Brazilija z 19-odstotno verjetnostjo zmage v finalu, ki bo potekalo 15. julija na moskovskemu stadionu Lužnik s kapaciteto preko 80.000 sedežev. Sledijo Španci s 17 odstotki možnosti za zmago in s 13 odstotki Nemci, ki so v večini drugih napovedih na enem izmed prvih dveh mest, kar si lahko ogledate v zgornji tabeli.

Več iz rubrike