Med nami vse več umetne inteligence

Nova študija Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO) kaže na ogromen porast izumov, ki temeljijo na umetni inteligenci. Vodilni s tovrstnimi izumi sta ameriški družbi IBM in Microsoft, ki sta v globalnem smislu polje dela premaknili iz teorije v prakso.
Fotografija: Foto Pixabay
Odpri galerijo
Foto Pixabay

V prihodnjih letih lahko pričakujemo znatno število novih aplikacij, tehnik, naprav in produktov, ki bodo vsebovali umetno inteligenco, algoritme in povezljive podatke, ki bodo spremenjali naše življenje.

Največ njih bodo izdelali v ZDA, na Kitajskem in Japonskem.

Poleg zgoraj omenjenih podjetij IBM in Microsoft, so vodilni na tme področju še Toshiba, Samsung in NEC.

Poročilo o tehnoloških trendih vsebuje informacije, ki bodo prav tako vplivale na politike in odločevalce v vladah in podjetjih, kot tudi za (zaskrbljene) državljane po vsem svetu, ki se spopadajo s strahom pred novimi tehnologijami, ki obljubljajo veliko sprememb na gospodarskih, kulturnih in prostorskih področjih.

"Patentna dejavnost na področju umetne inteligence je vse večja, kar pomeni, da lahko pričakujemo zelo veliko sprememb tudi v naših vsakdanjih življenjih, oblikovali bomo tudi tesnejšo interakcijo s stroji, ki smo jih ustvarili," pove generalni direktor organizacije Francis Gurry.

Več o raziskavi organizacije WIPO najdete TU.

Več iz rubrike

ikonomija

Nič več Visa in Mastercard - prihaja vseevropski plačilni sistem

Šestnajst glavnih bank v Evropski uniji bo uvedlo vseevropski plačilni sistem, ki bo postal alternativa velikanom kot sta Visa in Mastercard ter zmanjšal grožnjo s strani kitajskih in ameriških BigTe…

ikonomija

Warren Buffett veča svojo prisotnost v sektorju energetike

Berkshire Hathaway Energy je opravil nakup podjetja Dominion Energy; celotna vrednost prevzema znaša skoraj 10 milijard dolarjev.

ikonomija

Omrežje pete generacije bo »peskovnik« za inovacije

Tokrat prispevek s predstavnikom enega vidnejših razvijalcev opreme za tehnologijo 5G. Aleksandar Todorovski iz Ericssona o začetkih 5G in kaj ta tehnologija pomeni za EU ter gospodarstvo.

ikonomija

Umetna inteligenca: kaj nas Kitajci lahko naučijo in česa se moramo bati

Kitajska je leta 2017 napovedala, da želi do leta 2030 postati velesila umetne inteligence (UI). Medtem ko ZDA še vedno vodi v absolutnem smislu, se zdi, da Kitajska napreduje hitreje kot ZDA in EU -…

Komentarji: