Med nami vse več umetne inteligence

Nova študija Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO) kaže na ogromen porast izumov, ki temeljijo na umetni inteligenci. Vodilni s tovrstnimi izumi sta ameriški družbi IBM in Microsoft, ki sta v globalnem smislu polje dela premaknili iz teorije v prakso.
Fotografija: Foto Pixabay
Odpri galerijo
Foto Pixabay

V prihodnjih letih lahko pričakujemo znatno število novih aplikacij, tehnik, naprav in produktov, ki bodo vsebovali umetno inteligenco, algoritme in povezljive podatke, ki bodo spremenjali naše življenje.

Največ njih bodo izdelali v ZDA, na Kitajskem in Japonskem.

Poleg zgoraj omenjenih podjetij IBM in Microsoft, so vodilni na tme področju še Toshiba, Samsung in NEC.

Poročilo o tehnoloških trendih vsebuje informacije, ki bodo prav tako vplivale na politike in odločevalce v vladah in podjetjih, kot tudi za (zaskrbljene) državljane po vsem svetu, ki se spopadajo s strahom pred novimi tehnologijami, ki obljubljajo veliko sprememb na gospodarskih, kulturnih in prostorskih področjih.

"Patentna dejavnost na področju umetne inteligence je vse večja, kar pomeni, da lahko pričakujemo zelo veliko sprememb tudi v naših vsakdanjih življenjih, oblikovali bomo tudi tesnejšo interakcijo s stroji, ki smo jih ustvarili," pove generalni direktor organizacije Francis Gurry.

Več o raziskavi organizacije WIPO najdete TU.

Več iz rubrike

ikonomija

Umetna inteligenca postala del državne strategije Savdske Arabije

Savdijci aktivno vlagajo v projekte umetne inteligence, kar je postalo del državnega načrta. Do leta 2030 bodo vložili kar 20 milijard dolarjev.

ikonomija

Slovenski projekt pametne ptičje hišice zbral že preko 700.000 evrov

Projekt pametne ptičje hišice Bird Buddy, za katerim stoji pretežno slovenska podjetniška ekipa, na globalni spletni platformi za množično financiranje Kickstarter beleži izjemno zanimanje.

ikonomija

Nova Zelandija nad lockdown z uporabo znanosti

Nova Zelandija uporablja tehnologijo modeliranja in ugotavljanja hitrega genomskega zaporedja covid-19, s čimer se je izognila »lockdownu«.

ikonomija

Od jutra je odvisna produktivnost posameznika

Kakovost dneva je velikokrat odvisna od tega, kako se ta začne. Kaj predlagajo strokovnjaki?

Komentarji: