Med nami vse več umetne inteligence

Kaja Kovič
Foto Pixabay

Nova študija Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO) kaže na ogromen porast izumov, ki temeljijo na umetni inteligenci. Vodilni s tovrstnimi izumi sta ameriški družbi IBM in Microsoft, ki sta v globalnem smislu polje dela premaknili iz teorije v prakso.

V prihodnjih letih lahko pričakujemo znatno število novih aplikacij, tehnik, naprav in produktov, ki bodo vsebovali umetno inteligenco, algoritme in povezljive podatke, ki bodo spremenjali naše življenje.

Največ njih bodo izdelali v ZDA, na Kitajskem in Japonskem.

Poleg zgoraj omenjenih podjetij IBM in Microsoft, so vodilni na tme področju še Toshiba, Samsung in NEC.

Poročilo o tehnoloških trendih vsebuje informacije, ki bodo prav tako vplivale na politike in odločevalce v vladah in podjetjih, kot tudi za (zaskrbljene) državljane po vsem svetu, ki se spopadajo s strahom pred novimi tehnologijami, ki obljubljajo veliko sprememb na gospodarskih, kulturnih in prostorskih področjih.

"Patentna dejavnost na področju umetne inteligence je vse večja, kar pomeni, da lahko pričakujemo zelo veliko sprememb tudi v naših vsakdanjih življenjih, oblikovali bomo tudi tesnejšo interakcijo s stroji, ki smo jih ustvarili," pove generalni direktor organizacije Francis Gurry.

Več o raziskavi organizacije WIPO najdete TU.
Več iz rubrike