Koliko brezposelnih ekonomistov je v Sloveniji?

Najbrž vsakdo sanja, da bi po končani fakulteti takoj ali pa vsaj v treh mesecih dobil službo. Realnost je žal drugačna. Še pred leti smo poslušali, da je največ brezposelnih prav ekonomistov in pravnikov.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Po podatkih zavoda za zaposlovanje je bilo zadnji avgustovski dan letos brezposelnih z visokošolsko izobrazbo – 1. in 2. stopnjo – na področju poslovnih in upravnih ved 1906 oseb.

Med njimi je največ brezposelenih iz menedžmenta – 403 osebe, med zadnjimi pa z 293 osebami, prednjačijo diplomirani ekonomisti (VS). Brezposelnih je bilo konec prejšnjega meseca tudi 114 diplomiranih ekonomistov in magistrov ekonomskih poslovnih ved, 165 oseb, ki so študirale javno upravo, ter 123 oseb, ki so študirale komercialo.

Brezposelnih je bilo tudi 124 diplomiranih organizatorjev menedžerjev in 99 univerzitetnih diplomiranih organizatorjev. Najmanj brezposelnih je s področja bančnega in finančnega menedžmenta (le ena oseba avgusta), magistrov evropskih poslovnih študij (2), diplomantov finančnih storitev, magistrov menedžmenta, diplomiranih poslovnih pravnikov (le po eden), magistrov marketinga in prodaje (2), magistrov menedžmenta kakovosti (2), poslovne logistike (1) in upravljanja trajnostnega razvoja (3).

Več o uspehu Ekonomske fakultete v Ljubljani preberite TUKAJ.

Več iz rubrike

ikonomija

Pametne igrače: podpora otrokovemu razvoju ali resna grožnja?

Umetna inteligenca prodira v vse pore človekovega delovanja. Na trgu je tudi čedalje več igrač, ki delujejo na njeni osnovi. Kako varna je njihova uporaba?

ikonomija

Senzacionalen preboj: Razvili kvantni računalnik velik kot kovanec

Nekateri strokovnjaki menijo, da bi se lahko kvantni računalniki za komercialno uporabo na trgu pojavili že čez pet let.

ikonomija

Japonska 3D mačka mijavka na mimoidoče

Japonska 3D mačka je obnorela internet in postala prava senzacija, na Twitterju ima že skoraj 20.000 sledilcev.

ikonomija

Med kandidati za Amazonov startup leta tudi slovenski PlanetCare

Zmagovalec natečaja Launchpad bo prejel nagrado v višini 100.000 evrov. Od 1800 podjetij iz 26 evropskih držav je ostala le še peterica.

Komentarji: