Kje je na svetu največ ženskih podjetnic?

Priložnosti za podjetništvo niso nujno sorazmerne s stopnjo bogastva in napredka na določenem trgu. To lahko apliciramo tudi na delež ženskega podjetništva v državi. Rezultati, kje lahko ženske kot podjetnice, uspevajo najbolj, so namreč presenetljivi.
Fotografija: Ženske uspešno razvijajo svoja podjetja in izkoriščajo priložnosti tudi tam, kjer kulturni in družbeni pogoji niso optimalni. REUTERS
Odpri galerijo
Ženske uspešno razvijajo svoja podjetja in izkoriščajo priložnosti tudi tam, kjer kulturni in družbeni pogoji niso optimalni. REUTERS

Države s slabšimi podpornimi pogoji, kot so Uganda, Gana in Bocvana, zasedajo prva tri mesta glede na delež podjetij v lasti žensk v primerjavi z bolj razvitimi trgi. Kot razlog za tako udejstvovanje podjetnic v teh državah se navaja potreba po preživetju in podjetnice v teh državah delujejo kljub pomanjkanju sredstev in dostopa do storitev za omogočanje in podporo, kažejo raziskave, ki je jih opravilo podjetje Mastercard.

Ženske uspešno razvijajo svoja podjetja in izkoriščajo priložnosti tudi tam, kjer kulturni in družbeni pogoji niso optimalni, kažejo rezultati. Te sposobnosti so vidne predvsem v državah, kjer stopnja ženskega lastništva podjetij in pozitivni trendi na področju podjetniških priložnosti prikazujejo visoko rast kljub pomanjkanju kulturne sprejetosti in socialnih spodbud.
 

10 top trgov glede na delež ženskega lastništva podjetij:

 
1. Uganda – 38,2 %
2. Gana – 37,9 %
3. Bocvana – 36,0 %
4. Združene države – 35,1 %
5. Nova Zelandija – 70,2 %
6. Rusija – 31,2 %
7. Malavi – 31,1 %
8. Avstralija – 30,9 %
9. Angola – 30,3 %
10. Portugalska – 30,2 %
 

Več iz rubrike