Kitajska najbolje pripravljena na uvedbo 5G

Pri vzpostavljanju super hitre pete generacije mobilne telefonije 5G je najbolj napredovala Kitajska, sledita ji Južna Koreja in ZDA, ugotavlja ameriška družba za tržne raziskave Analysys Mason. Te tri države so skupaj z Japonsko pri razvijanju novih standardov v mobilni telefoniji tudi najbolj aktivne.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Pri družbi Analysys Mason so po naročilu ameriškega združenja telekomunikacijskih operaterjev preverili stanje v desetih državah. Kitajska se lahko vodilnemu mestu zahvali zaradi "kombinacije proaktivne vladne politike ter spodbud iz panoge", so pojasnili.

Prvi četverici držav v drugi skupini sledijo evropske države, kot so Nemčija, Francija in Velika Britanija. V tretji skupini so Rusija, Kanada in Singapur, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Standard 5G bo omogočil hitrejši prenos večjih količin podatkov in večjo stabilnost mobilnega omrežja. Velja za ključno tehnologijo za svet avtonomne vožnje avtomobilov, virtualne resničnosti, storitev telemedicine, pametnih mest ali brezžičnega medsebojnega komuniciranja strojev.

Države po vsem svetu tekmujejo, katera bo prva uvedla 5G v komercialne namene. Tista, ki ji bo to uspelo, lahko pričakuje ogromne ekonomske koristi.

S tem namenom so potrebne naložbe podjetij v raziskave in razvoj, a tudi vlade morajo zagotoviti dodatne radijske frekvence. To je vlada v Pekingu že storila v velikem obsegu, navaja poročilo. Po teh načrtih naj bi na Kitajskem uvedli 5G za komercialne namene do leta 2020 in največji kitajski operaterji so se že zavezali, da bodo to časovnico spoštovali.

Študija prav tako navaja, da je pri uvajanju druge generacije mobilne telefonije 2G vodila Evropa, medtem ko je Japonska zmagala pri 3G in ZDA pri 4G.

Prva testiranja uporabe 5G v komercialne namene za letos in prihodnje leto napovedujejo v ZDA, Južni Koreji in na Japonskem.

Več iz rubrike