Kdo v medijih laže?

61 odstotkov vprašanih meni, da so tradicionalni mediji tudi producenti lažnih novic.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

V Evropskem komunikacijskem monitorju smo poklicne komunikatorje spraševali, kako se srečujejo z lažnimi novicami in kako problematične so za njih. V letošnji raziskavi smo ugotovili, da se vsi soočajo s problemom, da je glavni vir lažnih novic splet oziroma družbena omrežja,  pa tudi, da kar 60 odstotkov vprašanih meni, da lažne novice prihajajo tudi iz tradicionalnih medijev," pravi dr. Dejan Verčič, raziskovalec strateškega komuniciranja, ki predava na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani ter domačih in tujih konferencah. 

"Za Slovenijo je pomembna ugotovitev ta, da je medijski prostor popolnoma politiziran. Imamo celo dve zelo ločeni novinarski skupini.  Dve novinarski srenji za uporabnika medijev pomenita, da mu je ena bližje kot druga, kar pomeni, da po njegovem mnenju tista druga proizvaja lažne novice. Postanemo navzkrižni v mnenjih o tem, kaj res in kaj ni. To je zelo podobno temu, kar se dogaja tudi v ZDA s Trumpom. Če v Sloveniji pogledamo Požareport, Demokracijo, Nova24, vidimo, kako so za njih tradicionalni mediji glavni producenti lažni vesti, in obratno, za glavne nacionalne medije so prej našteti producenti lažnih vesti,"

V pogovoru, ki bo v celoti objavljen v petkovi izdaji Sveta kapitala s sogovornikom tudi o tem, kako se mu zdi današnji čas začetka digitalne revolucije podoben Trubarjevemu, vključno z grožnjo, ki jo predstavlja dejstvo, če narod svojega nacionalnega jezika ne prilagodi strojem. 

Verčič je bil ustanovni direktor Slovenske tiskovne agencije (STA), po nastanku slovenske države je bil tudi ustanovitelj Pristopa, ene največjih agencij za oglaševanje in odnose z javnostmi v Sloveniji, a je iz njenega lastništva in upravljanja izstopil že pred skoraj desetimi leti, na kar se je za desetletje posvetil izključno raziskovanju in pisanju. Lani se je ponovno aktiviral v praksi kot partner in direktor za znanje v družbi Stratkom.

 

 

Več iz rubrike