Kdo od Slovencev bo vodil pametna mesta?

Prihod pametnih mest se nam neizbežno približuje, ob tem pa se že srečujemo s pomanjkanjem ustreznega kadra, ki bi bil sposoben učinkovito izrabiti vse potenciale tega tehnološko naprednega urbanega bivanja. Nove tehnologije zahtevajo nova znanja in sodobne pristope, vendar se lahko v Sloveniji zaenkrat pohvalimo s samo enim učnim programov, ki bi se samostojno posvečal tej tematiki. 
Fotografija: Prihodnost Kopra skozi Popovičeve oči. Posnetek zaslona
Prihodnost Kopra skozi Popovičeve oči. Posnetek zaslona

Izraza pamet in tehnologija sta se v vsakodnevnem življenju prvič povezala v besedno zvezo »pametni telefon«. Sprva smo se spraševali, kako so lahko telefoni pametni in kakšen je sploh njihov namen, le nekaj let zatem pa si marsikdo ne predstavlja več življenja brez njega. Vse pogosteje se srečujemo tudi z izrazom pametni dom, katerega glavno središče je, tako kot pri praktično vseh pametnih napravah, povezava s svetovnim spletom. Ta jim omogoča, da izkoristijo nešteto podatkov, pridobljenih na medmrežju, s pomočjo katerih se nato izvršijo določena opravila; ob sončnem zahodu se prižgejo pametne luči in zagrnejo pametne žaluzije, pametni bojler se nauči našega dnevnega ritma in skladno z njim segreva vode, pametni hladilnik pa na spletni trgovini samodejno odda naročilo za živila, ki nam jih bo kmalu zmanjkalo. Vse to za višjo kakovost bivanja v našem domu.
 

Pametna mesta prinašajo nove poklice

Razvoj pametnih tehnologij smo najprej sprejeli pri zelo osebnih stvareh, kot je mobilni telefon, nato se je razširil na naše domove, sedaj pa nezadržno vstopamo v novo dobo, dobo pametnih mest. Gre za mesta, ki vpeljujejo sodobno digitalno tehnologijo na vsa področja svojega delovanja, najsi gre za mobilnost in infrastrukturo, energetiko in okoljevarstvo ali gradnjo in zdravstvo. Glavni cilj uporabe takšne tehnologije v mestih je narediti mesto učinkovito in prijetno.

S takšno spremembo pridemo do pojava novih delovnih mest, ki potrebujejo nova znanja in veščine, s katerimi se do sedaj še nismo srečali. A še tako pametno mesto je zgolj samo sebi namen, če z njim ne upravlja pametna skupnost.

Zelo pomembno je, da upravljanje celotnega sistema prevzamejo kompetentne osebe, ki imajo zelo širok spekter znanj in tako poznajo vse aspekte sodobnega mesta. Slovenija je na tem mestu zelo zanimiv poligon, saj so naša naselja kompaktnejša, vseeno pa zajemajo vso potrebno infrastrukturo sodobnega razvitega sveta. Kot takšna so zelo zanimiva investitorjem za uvedbo pilotnih projektov, za kar pa je nujno potreben usposobljen kader, ki pozna vse ravni sistema urbanega okolja.

Hiše prihodnosti. Aleksandra Zorko
Hiše prihodnosti. Aleksandra Zorko


Kje in kako do znanj o menedžmentu pametnih mest?

Ob vsakem uvajanju novosti se srečujemo s pomanjkanjem informacij in znanj, ki bi bili združeni v homogeno celoto, saj za opravljanje specifičnih poklicev potrebujemo specifična izobraževanja, ki pa se pri se pri nas šele pojavljajo. Enega sicer že najdemo na DOBA Fakulteti, ki izvaja online podiplomski magistrski program Menedžment pametnih mest.

Program povezuje strateško vodenje, napredne tehnologije, upravljanje inoviranja, trajnosti razvoj ter komuniciranje in participacijo, študentom pa prinaša širok nabor pridobljenih znanj. Pomembnost in potrebe po tovrstnih programih je sicer izpostavila tudi evropska komisarka Violeta Bulc.
Ta je ob zagonu novega programa povedala: »Želim si, da študenti dojamejo pomen sistemskega povezovanja: energetika, promet, digitalne rešitve, socialne rešitve, in urbanega planiranja.« 
 
Infomarcije so z nami delili: Propiar, družba za strateško komuniciranje

Več iz rubrike

ikonomija

Kitajci začeli s testiranji tehnologije 6G

Po mnenju strokovnjakov bo 6G do 8.000 krat hitrejši kot 5G.

ikonomija

Konec bank kot jih poznamo

Digitalizacija v bančništvu je dejstvo, a digitalne rešitve so zgolj orodje; same po sebi še ne zagotavljajo uspešnega poslovanja.

ikonomija

Tretjina evropskih tehnoloških samorogov živi v Britaniji

London je že dolgo glavno evropsko in svetovno središče za fintech, zato ne preseneča podatek, da številna najnovejša podjetja s statusom samoroga nastajajo prav tu. Primeri takšnih podjetij so recim…

ikonomija

Slovenija ima vpeljan uničujoč sistem zdravstva

Že 20 let se naznanja in pričakuje digitalna revolucija, ki bo povzročila preobrazbo v zdravstvu, vendar pa se napovedi ne uresničujejo po predvidenih tirnicah tehnološkega determinizma. Kje smo dane…

Komentarji: