Kdo je Thomas Middelhoff?

Zgodba o direktorskemu stolčku, zaporniški celici in knjigi vtisov.
Fotografija: Milan Ilič
Odpri galerijo
Milan Ilič

Rodil se je leta 1953 v Düsseldorfu kot tretji od petih otrok v družini lastnika večjega tekstilnega podjetja. Diplomiral in doktoriral je iz ekonomije na vestfalski Wilhelmovi univerzi v Münstru, kjer je bil asistent na katedri za trženje. Konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja je delal v družinskem podjetju Middelhoff GmbH na vodilnih položajih in širil poslovanje podjetja po svetu. Kariero je nadaljeval v grafičnem podjetju Mohndruck, nato se je leta 1986 pridružil Bertelsmannu. Član upravnega odbora medijskega velikana je postal leta 1994, nato je leta 1998 postal prvi človek Bertelsmanna.


Prvi del članka preberite TU.


Middelhoff ga je preoblikoval v multimedijski koncern, spodbujal je digitalizacijo, širil je poslovanje radiotelevizijske skupine RTL (katere večinski lastnik je postal Bertelsmann), kupil velikega ameriškega založnika Random House … Po sporu z družinskimi lastniki Bertelsmanna je Middelhoff koncern zapustil z visoko odpravnino. Po letu 2005 je vodil trgovsko-turistični koncern KarstadtQuelle, ki je imel že takrat velike poslovne težave.

Middelhoff ga je preimenoval v, vendar mu poslovanja ni uspelo izboljšati. Od leta 2005 do februarja 2009 se je vrednost delnic podjetja zmanjšala na samo osmino nekdanje vrednosti, zato so 1. marca 2009 Middelhoffa odstavili s položaja predsednika nadzornega sveta Arcandorja in Thomasa Cooka. Sledile so obtožbe o protipravnem ravnanju in različnih poslovnih mahinacijah. Nekatere od njih je potrdilo tudi sodišče in Middelhoffa poslalo v zapor.

Več iz rubrike

Komentarji: