Kavarna, kjer strežejo prav posebni roboti

S pomočjo kamere in mikrofona lahko posameznik iz zavetja svoje postelje usmerja robota s posebnim daljincem, prav tako pa lahko z gosti komunicira, sprejme naročilo, pokramlja in nenazadnje gosta tudi postreže.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

V predelu Minato v japonskem Tokiu so danes prerezali otvoritveni rdeči trak prav posebni roboti. Odprla se je namreč kavarna, kjer strežejo meter in 20 centimetrov veliki beli roboti, ki z gosti komunicirajo in ga postrežejo, kot resnični ljudje. V resnici so podaljšana roka posameznikov, ki se ne morejo gibati in jih zato od doma usmerjajo, vodijo in obenem brez težav komunicirajo z gosti.

Reuters
Reuters

S pomočjo kamere in mikrofona lahko posameznik iz zavetja svoje postelje usmerja robota s posebnim daljincem, prav tako pa lahko z gosti komunicira, sprejme naročilo, pokramlja in nenazadnje gosta tudi postreže. V začasni kavarni se zdaj sprehaja pet robotov, vsak posameznik, ki ga usmerja, pa za uro dela dobi slabih 8 evrov plačila. »Roboti so pomembni za vključenost invalidnih oseb v družbo in delovno okolje,« je prepričan Kento Yoshifuji, izvršni direktor družbe Ori Lab, ki je robote razvila do te stopnje.

Kavarna bo v prvi fazi odprta do 7. decembra, njeni idejni snovalci pa si želijo, da bi bila do leta 2020, ko se bodo dogajale olimpijske in paraolimpijske igre v Tokiju, kavarna odprta za javnost za nedoločen čas.

»Nekakšni avatar roboti bodo v prihodnosti pomembni prav zaradi možnosti transporta in komunikacije,« je prepričan Shinicho Ito iz ANA Holdings Chairman, ki podjetje podpira skupaj z Nippon Fundation.

Reuters
Reuters

Reuters
Reuters

Reuters
Reuters

Več iz rubrike