Kateri so najbolj uspešni podjetniki na svetu?

Revija Fortune je izbrala 50 oseb, ki najuspešneje vodijo lastna podjetja. Prvo mesto pripada očetu Facebooka, Marku Zuckerbergu. Kdo mu sledi?
Fotografija: Fortune
Odpri galerijo
Fortune

Komisija revije Fortune je s pomočjo podatkov o strategiji, viziji, vplivih in rezultatih v obdobju 1 do 3 let izbrala poslovneža leta. Dvaintridesetletni Mark Zuckerberg je leta 2004 ustanovil Facebook, ki je resnično spremenil naša življenja. Facebook uporablja kar 1,8 milijard uporabnikov po celem svetu, podjetje pa je vredno 275 milijard dolarjev. Seveda pa podjetje Facebook nima le platforme družabnega omrežja, širi se na oglaševanje, medije, umetno inteligenco, orodje za poslovna mreženja in podobno. Podjetje si poleg Facebooka lasti še drugi dve aplikaciji, ki sta skoraj tako priljubljeni kot Facebook, to sta Instagram in WhatsApp. Na bančnem računu ima Mark okoli 55 milijard dolarjev.

Fortune
Fortune

Drugo mesto lestvice je dosegel Jeff Bezos, ustanovitelj največje spletne trgovine, Amazon. Tudi njegovo podjetje je več kot le prodajna platforma, danes ponujajo od tablic do digitalnih asistentov in podobno. Bezos je prav tako ustanovitelj in lastnik podjetja Blue Origin, ki se ukvarja z vesoljskimi plovili in raziskovanjem vesolja, ter je prav tako lastnik časopisne hiše The Washington Post. »Težak« naj bi bil okoli 71 milijard.

Fortune
Fortune

Tretja najbolj uspešna podjetnica je Mary Dillon. Tri leta nazaj je postala direktorica konglomerata Ulta Beauty. Vam ime ni znano? Pod Ulta Beauty spadajo vse najpomembnejše znamke kozmetične industrije, kot so Loreal, Clinique, Covergirl, Maybelline, Revlon, OPI, Dior, Ralph Lauren in tako dalje. V dveh letih in pol je podvojila prodajo in dobiček, izboljšala je marže in za podjetje prejela mnogo nagrad. Finančni analitiki ocenjujejo njihove dosežke za zgodbo o uspehu desetletja podjetja, ki se ukvarja s prodajo na drobno.

Fortune
Fortune

Četrto mesto pripada Larryju Pageu, ustanovitelju podjetja Alphabet (Google), peto pa Satyi Nadella (Microsoft). Celoten seznam najpomembnejših podjetnikov na svetu si oglejte na Fortune.com .

Več iz rubrike