Kakšna gospodarstva so najbolj perspektivna?

Glavni vir konkurenčnosti držav in mest po svetu je spodbujanje podjetniškega talenta. V največji meri to počnejo majhna gospodarstva z visokimi dohodki in ZDA. Mestne politike se v večini tega zavedajo bolj kot tiste na državni ravni.
Fotografija: Seattle, Washington. Foto REUTERS
Odpri galerijo
Seattle, Washington. Foto REUTERS

Glavni faktor za rast in blaginjo držav je uspešnost talentov, kaže raziskava Globalni indeks konkurenčnosti talentov 2019, o kateri poroča Skupina Adecco, svetovni ponudnik rešitev upravljanja s človeškimi viri.
Spodbujanje, negovanje in razvijanje podjetniškega talenta vsako leto bolj vpliva na konkurenčnost različnih gospodarstev in zato znova in znova prihajajo novi pristopi, ki negujejo in usmerjajo kadre. Primer tega je trud za razvijanje “bottom up” inovacij (od spodaj navzgor) in krepitev moči zaposlenih. Implementacijo novosti je najpogosteje zaznati v t.i. pametnih mestih, ki delujejo kot magnet za talente. Na to vplivata predvsem digitalizacija in globalizacija.
Poročilo razkriva tudi, da mesta prej kot države razvijajo močno vlogo središča za talente in bodo bila ključna pri preoblikovanju globalnega področja talentov. Vse večjo pomembnost mest lahko pripišemo njihovi večji fleksibilnosti in sposobnosti za prilagoditev novim trendom in vzorcem – kot prožne ekonomske enote, kjer se lahko politike spreminjajo hitreje, so tako mesta bolj privlačna za talente, predvsem za podjetniški talent.
 

Več iz rubrike