Japonska gre na Luno

Japonska je napovedala, da bodo na Luno poslali prvega japonskega astronavta. V družbi mednarodne posadke naj bi pristal na Luni okoli leta 2030.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Japonska agencija za raziskovanje vesolja (JAXA) je svoj načrt o pristanku na mednarodni vesoljski postaji (ISS) že predstavila njihovemu ministrstvu za šolstvo, kulturo, šport, znanost in tehnologijo. Japonci rakete ne bodo naredili sami, po poročanju tujih medijev naj bi bilo to predrago, zato se bo prvi japonski astronavt na Luni vkrcal v sklopu mednarodne posadke, Japonska pa bo v zameno pomagala pri računalniških in tehnoloških projektih na plovilu.

Azija v vesolju

Prvi predlog japonskega vstopa v azijsko tekmo v vesolju nas spomni, da je več držav v regiji povečalo aktivnosti v vesolju. Indija je februarja sprožila 104 satelitov z eno samo raketo, sedaj pa za leto 2018 že načrtujejo začetek nove misije na Luno brez posadke.

Tudi Kitajska hlasta po raziskovanju vesolja, načrtujejo, da bodo do leta 2020 na Mars poslali rover. Država se je sicer ravno nekaj dni nazaj soočila z večjim neuspehom, ko so želeli poslati v vesolje raketo Chubby 5, a je 40 minut po vzletu padla. Podrobnosti o neuspelem zagonu so še vedno nejasne.

Kljub manjšim neuspehom je moč opaziti, da se vedno več držav po svetu aktivno ukvarja z vesoljskimi programi, kar pomeni nov zagon za znanstveno raziskovanje.

Več iz rubrike