Insight uspešno pristal na Marsu

Na Marsu je uspešno pristalo robotsko plovilo Insight ameriške vesoljske agencije Nasa, ki bo raziskovalo notranjost Rdečega planeta. To je prvi pristanek Nasinega plovila na planetu po letu 2012, ko je tam pristal Curiosity.
Fotografija: arhiv podjetja
Odpri galerijo
arhiv podjetja

Nekaj minut po pristanku je Insight na Zemljo poslal prvo fotografijo s površja planeta. Slika je meglena, najverjetneje zaradi prahu, ki se je dvignil ob pristanku robotskega plovila, a na njej je vidno obzorje.

Insight so na pot poslali maja, danes pa je sklenil svoje okoli sedem mesecev in 485 milijonov kilometrov dolgo potovanje. Projekt je vreden 993 milijonov dolarjev.

Osrednja naloga plovila bo nadzorovanje različnih potresov in tresljajev na planetu, da bi tako lahko podrobneje spoznali skrivnosti, ki so pod skorjo, in ugotovili več o nastanku Marsa. 360 kilogramov težki robot se ne more premikati, tako da bo ostal tam, kjer je pristal.

Dosedanje raziskovalne misije so se osredotočile predvsem na površje Marsa, kot so njegovi kanjoni, vulkani in sestava tal, ta pa bo prodrl veliko globlje. 

Več iz rubrike