Imamo res pozitiven odnos do podjetnikov?

GEM raziskava je pokazala, da ima slovenska družba (70,5 odstotka anketiranih) pozitiven odnos do podjetništva.
Fotografija: Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Foto: Jure Eržen/Delo

Rezultati raziskave Gem so presenetljivo pokazali, da ima slovenska družba (70,5 odstotka anketiranih) pozitiven odnos do podjetništva pa tudi, da je podjetnik spoštovan poklic.

A zakaj torej avtorji raziskave pišejo, da so potrebne spremembe kulturnih in družbenih norm? Vodja raziskovalnega tima in eden izmed urednikov zbornika, v katerem je raziskava izšla, dr. Miroslav Rebernik z Ekonomsko-poslovne fakultete Univerze v Mariboru, tudi predstojnik Inštituta za podjetništvo in management malih podjetij, pojasnjuje: »Ljudje v anketi in tako na splošno sicer izražajo dobro mnenje o podjetnikih, kar je po mojem mnenju tudi posledica pozitivnih zgodb v medijih, ampak ko jih na predavanjih vprašam, ali bi za svojo hčer raje videli, da bi imela podjetje ali službo v banki, večina izbere varno službo v banki.

Med tem, da nekdo vidi podjetnike kot spoštovane, in tem, da se sam odloči za podjetniško pot oziroma k njej spodbuja ljudi iz svoje okolice, je precejšnja razlika. To pot moramo še prehoditi, za to pa bo treba izkoreniniti globoke družbene vzorce, ki izvirajo še iz socializma.«

Celoten članek preberite TUKAJ

Več iz rubrike