Huawei: Zavračamo navedbe časnika The Wall Street Journal

Vojna ne pojenja: Huawei ostro nad trditve ameriških uradnikov glede prisluškovanja in vohunjenja.
Fotografija: FILE PHOTO: An employee works on a mobile phone production line at Huawei's factory campus in Dongguan, Guangdong province, China March 25, 2019. REUTERS/Tyrone Siu/File Photo
FILE PHOTO: An employee works on a mobile phone production line at Huawei's factory campus in Dongguan, Guangdong province, China March 25, 2019. REUTERS/Tyrone Siu/File Photo

Ameriški časnik The Wall Street Journal je 11. februarja poročal, da so ameriški uradniki javno obtožili Huawei, da lahko s pomočjo svoje opreme skozi »stranska vrata« vohuni za uporabniki mobilnih omrežij po vsem svetu. "Tega Huawei nikdar ni in nikoli ne bo izvajal, saj je to nemogoče," so sporočili iz družbe.

Po njihovih besedah obratno ZDA že kar nekaj časa prikrito dostopajo do telekomunikacijskih omrežij po vsem svetu in vohunijo za drugimi državami, kar dokazujejo že t. im. Snowden leaks." Dodaten dokaz za to pa je tudi poročilo Washington Posta 11. februarja 2020 o desetletnem sodelovanju ameriške obveščevalne agencije CIA s podjetjem za izdelovanje naprav za šifriranje podatkov in vohunjenju za drugimi državami," navajajo.
 
Trditve ZDA, da Huawei uporablja zakonito prestrezanje komunikacij kot »stranska vrata« za vohunjenje, so tako po njihovih besedah "le pretveza in niso v skladu z logiko kibernetske varnosti. Huawei nikdar ni in nikoli ne bo prikrito dostopal do telekomunikacijskih omrežij, saj tega tudi ne more izvajati."


 
"Pri časniku The Wall Street Journal se zavedajo, da ameriška vlada ne more predložiti nobenih dokazov, ki bi podkrepili njihove obtožbe, a so se kljub temu odločili ponoviti neresnice, ki jih širijo ameriški uradniki. To odraža pristranskost časopisa The Wall Street Journal glede Huaweija in spodkopava njegovo verodostojnost.,2 navajajo v kitajski družbi.

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Robert O'Brien je v omenjenem časopisu neposredno obtožil kitajsko podjetje Huawei, da lahko svojo opremo za nova sodobna telefonska omrežja, ki jo prodaja po svetu, izkoristi za krajo informacij in vohunjenje. Za to trditev, ki jo ameriški uradniki že dolgo ponavljajo, O'Brien sicer ni ponudil nobenega dokaza, navaja tudi STA. Huawei, trdijo v ZDA, mora v skladu s kitajsko zakonodajo vohuniti za komunistično partijo države.
 
Glede spoštovanja standardov v Huawei navajajo: "Huawei mora kot prodajalec telekomunikacijske infrastrukture zagotoviti opremo, ki ustreza standardom 3GPP/ETSI, tako kot jo mora zagotavljati vsak ponudnik. Slediti moramo vsem veljavnim standardom glede prisluškovanja, kot sta standard 3GPP TS 33.107 za omrežja 3G in TS 33.128 za 5G. Na tej točki se povezave družbe Huawei z zakonitim prestrezanjem komunikacij tudi končajo."
 
"Dejansko upravljanje in uporabo zakonitih prestreznih vmesnikov izvajajo izključno operaterji in regulatorji. Prestrezni vmesniki so vedno nameščeni v zaščitenih prostorih operaterja in jih upravljajo le verificirani zaposleni, ki jih v državah, kjer delujejo, preverijo državni organi. Operaterji imajo zelo stroga pravila za upravljanje in vzdrževanje teh vmesnikov.
 
"Naj ob tem poudarimo, da je Huawei le dobavitelj opreme. Nemogoče je, da bi Huawei kot dobavitelj telekomunikacijske opreme dostopal do omrežij strank brez operaterjevega dovoljenja in vidnosti. Huawei ne more obiti operaterjev, nadzora dostopa, in podatke vzeti z njihovih omrežij, ne da bi to zaznali vsi običajni požarni zidovi ali varnostni sistemi. Tudi v članku The Wall Street Journal priznavajo, da ni nobenih dokazov za trditve ZDA o »stranskih vratih«."
 
Za konec pa pravijo še: "Ameriški uradniki v svojih trditvah popolnoma ignorirajo vse velike naložbe in najboljše prakse Huaweija in operaterjev pri upravljanju tveganj glede kibernetske varnosti. Zelo smo ogorčeni, saj si je ameriška vlada z izrabo kibernetske varnosti zelo prizadevala stigmatizirati Huawei." 

ZDA pozivajo, naj razkrijejo dokaze za to, "namesto da prek medijev širijo govorice."

Več iz rubrike

ikonomija

Dr. Drago Rudel: Strategije eZdravja v Sloveniji ni, ministrstva pa so med sebo…

Politika financiranja razvojno-raziskovalnih projektov na področju zdravja v Sloveniji nima skupnega cilja, saj strategije eZdravja ni, ministrstva pa so med seboj neusklajena. Tako Slovenija financi…

ikonomija

Številne navade iz karantene bodo absolutna normala

Če v svojih načrtih nimate digitalnega poslovanja, v letu 2025 več ne boste relevantni, pravi zagovornik spletnih bančnih rešitev in avtor knjižnic uspešnic Brett King.

ikonomija

Kitajci začeli s testiranji tehnologije 6G

Po mnenju strokovnjakov bo 6G do 8.000 krat hitrejši kot 5G.

ikonomija

Konec bank kot jih poznamo

Digitalizacija v bančništvu je dejstvo, a digitalne rešitve so zgolj orodje; same po sebi še ne zagotavljajo uspešnega poslovanja.

Komentarji: