Huawei: Prvi avto, ki ga vozi umetna inteligenca v pametnem telefonu

Tehnološki velikan Huawei je postal prvi izdelovalec pametnih telefonov na svetu, ki je uporabil umetno inteligenco v pametnem telefonu za avtonomno vožnjo avtomobila. Projekt z imenom RoadReader premika meje Huaweijeve tehnologije prepoznavanja objektov ter na preizkušnjo postavlja zmožnosti, hitrost in zmogljivost njihovih naprav, ki jih poganja umetna inteligenca.
Fotografija: Arhiv podjetja
Odpri galerijo
Arhiv podjetja

Za razliko od drugih avtonomnih avtomobilov, ki enostavno zaznavajo ovire, so pri Huaweiju predelali Porsche Panamero v avtonomno vozilo – to nima zgolj zmožnosti gledanja, ampak je ključno to, da svojo okolico tudi razume. To pomeni, da zna razločiti med tisoči različnimi objekti – med drugim tudi med mačko in psom, med žogo in kolesom, ob tem pa se uči najbolj primernih odzivov.

Huaweijev RoadReader izkorišča zmožnosti umetne inteligence, ki je že vgrajena v Huawei Mate 10 Pro. Naprava uporablja umetno inteligenco za prepoznavanje objektov, ki pomaga uporabnikom pri zajemanju profesionalnih fotografij.

Večina avtonomnih avtomobilov, ki so trenutno v razvoju, se zanaša na računsko moč namenskih čipov, ki so jih razvila zunanja tehnološka podjetja. Pri Huaweiu so uporabili tehnologijo, ki je že na voljo v njihovih pametnih telefonih ter s tem prikazal vrhunske funkcije in zmožnosti s katerimi se lahko zoperstavi tudi najbolj napredni tehnologiji, ki je bila razvita za potrebe samo vozečih avtomobilov. “Naš pametni telefon je že izjemen pri prepoznavi objektov. Želeli smo videti, če ga lahko v kratkem času naučimo ne le voziti avto s svojimi zmožnostmi umetne inteligence, ampak to zmožnosti uporabiti tudi za zaznavanja in prepoznavanje ter nato izogibanje objektom,” je izjavil Andrew Garrihy, glavni direktor za marketing pri Huaweiju za zahodno Evropo. “Če je naša tehnologija dovolj inteligentna, da to doseže v zgolj 5 tednih, kaj vse je potem še mogoče?”

 

Več iz rubrike

ikonomija

EBCW: Slovenija kot prva država na svetu izdala 15.000 NFT žetonov

V ljubljanskem BTC Cityju poteka v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU Evropski blockchain teden (EBCW 2021).

ikonomija

Na pot se odpravlja prvi avtodom na solarno energijo

Nizozemski študentje se odpravljajo na potovanje s prvim avtodomom na svetu, ki ga v celoti poganja sončna energija.

ikonomija

Kaj je blockchain tehnologija in kako deluje?

V zadnjih letih se je zanimanje za blockchain tehnologijo močno povečalo, saj se ta lahko uporablja tudi pri poslovanju zasebnega in javnega sektorja.

ikonomija

IAA Mobillity 2021 v Münchnu: notranje izgorevanje ni več v modi

V nedeljo, 12. septembra, se je v Nemčiji končal IAA (Internationale Automobil-Ausstellung), ki je bil oglaševan kot »največji sejem mobilnosti na svetu«.

Komentarji: