Gospod bodoči predsednik, kaj pa gospodarstvo?

V nedeljo zvečer bomo vedeli, ali bo Sloveniji še pet let vladal dosedanji predsednik Borut Pahor ali pa ga bo iz predsedniškega kabineta izrinil kamniški župan Marjan Šarec. Tik pred drugim krogom smo zbrali nekaj njunih misli o gospodarstvu.
Fotografija: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Uroš Hočevar

Predsedniška kampanja, ki se izteka, pri večini ni pustila prijetnega priokusa. Soočenja med kandidatoma so gledalce pustila hladne. Celo kandidata sta poslovnežem, zbranim na zajtrku Ameriške gospodarske zbornice, priznala, da z njimi nista zadovoljna. Direktorji se zavedajo razmeroma omejenih pooblastil, zato od predsednika ne pričakujejo veliko. Pahor in Šarec pa po drugi strani ne skrivata ambicije, da bi po svoji moči pomagala k izboljšanju poslovnega okolja v Sloveniji. Izbrali smo nekaj najbolj zanimivih vprašanj iz njunega nastopa pred direktorji in iz pogovora z njima. Kakšen je torej njun pogled na gospodarstvo in za gospodarstvo pomembna področja ter na izzive, ki so pred nami?

Je bila prodaja Mercatorja Agrokorju napaka?

Borut Pahor: O tem morajo svoje povedati tisti, ki so bili za te postopke zadolženi, upravljavci kapitalskih naložb in drugi. Slovenija v tranziciji ni imela niti sreče niti znanja pri upravljanju kapitalskih naložb v državni lasti. Zdi se, da se niti v zadnji krizi ni dovolj naučila, da bi se izognila napakam v prihodnje.

Marjan Šarec: Mercator je bil prodan lahkomiselno. Če izračun pokaže, da se nam to lahko izplača, sem absolutno za to, da bi Mercator odkupili. Menim, da smo tudi sicer prodali preveč svojih blagovnih znamk.

Vaš odnos do privatizacije

Borut Pahor: Načelno sem za to, da bi pod ugodnimi pogoji privatizirali državno lastnino tam, kjer ni strateško pomembna. In da bi se tako izognili velikim nevarnostim, ki jih ne povzroča zgolj materialna škoda, ki jo za sabo pušča slabo upravljanje, ampak tudi politično nezaupanje zaradi vtisa, da ima to v politiki koristi.

Marjan Šarec:Pri privatizaciji NLB smo spet v položaju, ko ne moremo izbirati. Na eni strani nam grozi kazen, če je ne prodamo. Če pa jo prodamo, ne bomo dobili toliko, kot smo v banko vložili. Nisem zagovornik privatizacije za vsako ceno, želel bi si, da imamo eno banko v državni lasti. Podobno velja za druga infrastrukturna podjetja.

Uroš Hočevar
Uroš Hočevar

Kako Slovenijo spremeniti, da bo prihodnji Outfit7 ostal tu?

Borut Pahor: Že več let se pogovarjamo o socialni kapici. Vedno sem bil njen zagovornik, kar je posebno v vrstah socialne demokracije in zmerne levice vedno prineslo neko vznemirjenje. Socialno kapico zagovarjam, ker bi tako ohranili kader, ki je pomemben za razvoj in tehnološki napredek. Pri tem pa sem za to, da politika po tem ukrepu lahko poseže samo, če se politika in javni funkcionarji iz njega izvzamejo. Če se bo to zgodilo, bodo na koncu morda tudi sindikati za ta socialni dogovor.

Marjan Šarec: Vprašajmo se, kaj je naš cilj. Cilj je imeti čim več podjetij; če bomo imeli več podjetij, ki bodo dobro delala, bo treba manj stiskati tista podjetja, ki so na trgu. Če bomo delujoča podjetja do konca izmolzli z davki, jih bomo ubili. Nimamo samo velikih podjetij, zelo veliko je malih in srednjih, družinskih podjetij, ki si želijo pavšalne obdavčitve, ne davčnih blagajn. Moramo ustvariti pogoje, da bomo tu imeli čim več podjetij in delovnih mest. Politika mora biti v službi gospodarstva, ne obratno.

Kako v Sloveniji spremeniti egalitarno miselnost

Borut Pahor: Živimo v razmerah, ko ljudje menijo, da sistem ni pravičen, da prihaja do nekaznovanih zlorab oblasti in ekonomskega vpliva. V takih razmerah je racionalnejša razprava o tem vprašanju trenutno nemogoča. Menim, da bo to mogoče, ko se bo gospodarska rast ustalila kot trajna in ko se bo poznala tudi v splošni blaginji ljudi.

Marjan Šarec: Dovolj bomo morali imeti aktivnega prebivalstva, ki bo ustvarilo toliko, da bo za vse sfere družbe dovolj sredstev. Samo z delom, s prehajanjem od besed k dejanjem, da ne bo, denimo, podjetje čakalo pet let na banalnost, kot je prostorski načrt, bomo lahko ustvarili dovolj delovnih mest. Niso plače strokovnjakov previsoke, ampak so tiste najnižje prenizke.

Kako povečati avtoriteto šolstva in izobraževanja

Borut Pahor: Potrebovali bomo več samozavesti, primanjkuje nam prakse dobrih zgledov. Slovenci preveč radi iščemo le slabo, premalo iščemo dobre primere.

Marjan Šarec: Največja avtoriteta na izobraževalnem področju je tisti, ki je znal svoje otroke vzgojiti tako, da so postali pošteni, zavedni državljani in da so v svojih poklicih uspešni. Pomemben je zgled, če od svojih zaposlenih zahtevaš, da so točni, moraš tudi sam biti tak.

Uroš Hočevar
Uroš Hočevar

Kako bo Evropa po koncu vašega mandata bolj povezana

Borut Pahor: V prihodnjih petih letih bo zelo pomembna in težka naloga odločitev o tem, kam se bo uvrstila Slovenija, ko se bodo v EU začele dogajati velike spremembe. Hitro po novem letu se bodo začele povečevati razlike med članicami. Želim si, da bi bili v Evropi prve hitrosti. To bo težka odločitev, ki bo zahtevala veliko konsenza.

Marjan Šarec: Evropska unija je nujnost, zanjo si bom močno prizadeval. Če EU razpade, se bodo začele dogajati spremembe, ki si jih ne želimo. Brexit je za nas katastrofa in menim, da je bilo premalo prizadevanj, tihe diplomacije, da bi to lahko ustavili. Ne želim si več Evrope, ampak boljšo Evropo. Trg, odprte meje, monetarna unija, to so vse zadeve, ki jih moramo braniti, nisem pa za federalno Evropo.

Več iz rubrike