GoOpti dobil 3,5 milijonov investicij

Pozabite na Uber. Nizkocenovni cestni prevoznik GoOpti je prejel visoke investicije, s pomočjo katerih se bo razširil v še več evropskih mest.
Fotografija: Blaž Samec
Odpri galerijo
Blaž Samec

Na TechCrunch so objavili članek o slovenskem podjetju GoOpti, ki nudi potnikom prevoze iz manjših mest na večja evropska letališča že od leta 2011. Soustanovitelj in izvršni direktor podjetja Marko Guček je za ameriško internetno stran povedal, da je njihova ideja odgovor na probleme okolja: "Povpraševanje ljudi, ki živijo v manjših mestih brez lokalnega letališča, je po tovrstnih prevozih veliko. Tudi tistim, ki živijo blizu manjšim letališčem, je na voljo le omejeno število direktnih letov, kar običajno pomeni višje cene vozovnic."

Potniki navadno potujejo do večjih letališč, kar pomeni eno do tri ure vožnje, stroške za gorivo in cestnine, letališke parkirnine ter morebitno utrujenost pred in po potovanju. Namesto tipične standardizacije urnikov, ki kraljuje javni prometni infrastrukturi, je GoOpti razvil poseben algoritem, ki napoveduje povpraševanje in se prilagaja potnikom, kolikor se da. GoOpti tako daje potnikom cenejše in okolju prijaznejše možnosti.

Podpora lokalnim podjetjem

Njihovo poslovanje obenem podpira lokalna transportna podjetja: "Z GoOptijem odpiramo vrata v boljše poslovanje podjetjem, s katerimi sodelujemo in predstavljajo naše podizvajalce za transport," pojasnjuje Guček. "Ta podjetja sodelujejo v inovativnem poslovnem modelu, dobijo bazo novih strank, nova orodja, enoten podporni center in zagotovljen dohodek."

GoOpti se je do sedaj razširil iz Slovenije tudi na Hrvaško, Italijo, Madžarsko, v Nemčijo, Avstrijo ter na Slovaško. Z denarno spodbudo različnih investitorjev imajo namen razširiti poslovanje v še več evropskih mest. Dobili so kar 3,4 milijone evrov novih sredstev, od tega največ od Evropske unije (1,5 milijona evrov),  med drugimi tudi od večjih družb kot so ABRD, Point Nine, RTA.

GoOpti je v petih letih omogočil prevoz več kot 475 tisoč potnikom z 270 različnimi vozili in skupaj prevozil najmanj 28 milijonov kilometrov.

Več iz rubrike