Goldman Sachs postaja Google Wall Streeta

Banka Goldman Sachs bo s prenovljenim poslovnim modelom postala neke vrste informacijsko-tehnološko podjetje.
Fotografija: David Iliff
Odpri galerijo
David Iliff

Izvršilni direktor skupine Goldman Sachs Lloyd Blankfein je že nekaj let nazaj v podjetju opazil manevrski prostor za izboljšave uporabniške izkušnje in ko je lanskega decembra Martin Chavez zasedel mesto namestnika finančnega direktorja, mu je Blankfein uredil srečanje z Ericom Schmidtom, izvršnim predsednikom podjetja Alphabet (Google). Rdeča nit pogovora se je vila okoli podobnosti obeh podjetij ter morebitnega sodelovanja.

»Kljub temu, da je Alphabet naš vzornik na področju tehnologije, sva s Schmidtom zazanala mnogo podobnosti med nami,« je povedal Chavez, preden je strategijo investicijske banke postavil na glavo. Business Insider je zapisal: »Prihodnost banke Goldman Sachs je po vsej verjetnosti prihodnost celotnega Wall Streeta. Kamor gredo oni, sledi celotna borzna srednja.«

Prenovljen poslovni model Goldman Sachs

Internacionalna finančna skupina, ustanovljena skoraj 150 let nazaj, se bo po vzoru velikanov Silicijeve doline lotila popolne avtomatizacije poslovanja. »Kar pomeni Google za iskanje po internetu, bo Goldman postal za borzo,« opiše vizijo prenove Chavez. »Si predstavljate, da bi morali za iskanje informacij po spletu klicati na Google, se posvetovati s pogoji uporabe, nato pa bi oni za nas iskali ključne podatke in nam jih kasneje posredovali? Sliši se grozno, kajne? Na žalost tako deluje Wall Street.«

David Iliff
David Iliff

Prvi korak pri racionalizaciji dela je bila zasnova programa Data Lake, v katerem so akumulirani in analizirani vsi podatki o svetovnih borzah. Spletno vozlišče podatkov pomeni lažje razumevanje in prijetnejšo izkušnjo za stranke. Model temelji na vmesniku za namensko programiranje API, že uveljavljenem orodju povezavo računalniških programov brez človeškega posrednika. Kot primer navajajo uporabo Facebook računa, s katerim se lahko prijavite na druge programe in aplikacije.

Goldman Sachs se bo po izvedbi digitalne rešitve za delničarje, investitorje in bančnike začel uvrščati ne le med finančna, ampak tudi informacijsko-tehnološka podjetja.

Kako deluje Data Lake?

Več iz rubrike

ikonomija

Pametne igrače: podpora otrokovemu razvoju ali resna grožnja?

Umetna inteligenca prodira v vse pore človekovega delovanja. Na trgu je tudi čedalje več igrač, ki delujejo na njeni osnovi. Kako varna je njihova uporaba?

ikonomija

Senzacionalen preboj: Razvili kvantni računalnik velik kot kovanec

Nekateri strokovnjaki menijo, da bi se lahko kvantni računalniki za komercialno uporabo na trgu pojavili že čez pet let.

ikonomija

Japonska 3D mačka mijavka na mimoidoče

Japonska 3D mačka je obnorela internet in postala prava senzacija, na Twitterju ima že skoraj 20.000 sledilcev.

ikonomija

Med kandidati za Amazonov startup leta tudi slovenski PlanetCare

Zmagovalec natečaja Launchpad bo prejel nagrado v višini 100.000 evrov. Od 1800 podjetij iz 26 evropskih držav je ostala le še peterica.

Komentarji: