Finalisti za slovenski start-up leta

Letos se za odmevno nagrado Slovenski start-up leta, ki jo Iniciativa Start:up Slovenija skupaj s Slovenskim podjetniškim skladom in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologije ter drugimi partnerji podeljuje že enajsto leto zapored, poteguje pet mladih tehnoloških podjetij, in sicer Event registry, Gotoky, MAG-LEV Audio, Next in Smart Optometry.
Fotografija: arhiv podjetja
Odpri galerijo
arhiv podjetja

Zmagovalca bodo razglasili na slavnostni večerni podelitvi, ki bo potekala ob zaključku prvega dne konference PODIM, v torek, 15. maja, s pričetkom ob 19h uri, v kongresnem centru hotela Habakuk v Mariboru.

Letošnjih pet finalistov so s posebnim pred-ocenjevalnim postopkom izbrali iz skupnega nabora trinajstih start-upov, ki so jih kot nominirance za nagrado prek našega javnega poziva predlagali najbolj aktivni deležniki slovenskega start-up ekosistema. Predstavniki vseh petih podjetij so se v Tehnološkem parku Ljubljana osebno predstavili strokovni komisiji, sestavljeni iz najvidnejših slovenskih start-up podjetnikov, mentorjev in investitorjev – Aljoša Domjan, Gregor Rebolj, Matjaž Slak, Darko Butina, Matej Zalar, Gregor Pipan, Tatjana Zabasu, Niko Slavnič in Tilen Travnik, katerim se je pri ocenjevanju pridružila tudi direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič.

Glavni nagradi, ki ju bo letos prejel slovenski start-up leta, sta osebno svetovanje partnerja elitnega ameriškega pospeševalnika 500 startups Marvina Liao-a ter 'all-inclusive' paket Pioneers Festivala na Dunaju.

Finalisti:

Event registry je produkt, ki odločevalcem (borznim posrednikom, poslovnim analitikom, napovedovalcem trendov, investitorjem ipd.) omogoča dober in celovit pregled nad dogajanjem po svetu glede stvari in tematik, ki so pomembne za njihovo delo. Produkt s pomočjo najsodobnejših rešitev na področju umetne inteligence in strojnega učenja v realnem času zbira in analizira novice, ki so bile objavljene globalno, v več kot 30 jezikih.

Gotoky združuje napredne hardverske in softverske rešitve v komunikacijsko omrežje, ki omogoča komunikacijo 100 % brez mobilne infrastrukture. Je neodvisno, decentralizirano, nizkocenovno, prenosljivo in dostopno vsakemu uporabniku, ki ne želi uporabljati standardnega mobilnega omrežja, ki je lahko neobstojno, nestabilno ali čezmerno drago.

MAG-LEV Audio je inovativno podjetje, ki na globalni trg uvaja lebdeči gramofon. Poslušalci vinilnih plošč so do sedaj lahko izbirali med podobnimi gramofoni, ki se le malenkostno razlikujejo po svojih osnovnih funkcijah. MAG-LEV Audio pa ponuja revolucijo vrhunskega zvoka in futurističnega dizajna, ki zaokroži izjemno uporabniško izkušnjo.

Next - Na tisoče gospodinjstev v Evropi išče občasno ali redno pomoč za čiščenje domov oz. gospodinjska opravila. Legalnega, preglednega trga ponudnikov storitev čiščenja domov ni. Eno izmed rešitev predstavlja črni trg, ki pa je sam po sebi sporen in nepregleden, zato so v ekipi Beeping v tem zaznali izjemno poslovno priložnost.

Smart Optometry je globalno naravnano zagonsko podjetje, ki razvija digitalne rešitve za očesno industrijo in zagotavljanje zdravja oči in vida. Globalni trendi namreč nakazujejo, da bo zaradi sodobnega stila življenja leta 2050 kar polovica svetovnega prebivalstva slabovidna, kar 20% prebivalstva pa bo na meji slepote. S svojimi rešitvami vnašajo digitalne prijeme v očesno industrijo, širijo dostop do kakovostnih medicinskih rešitev ter zagotavljajo pravočasno oskrbo oz. zdravljenje.

Več iz rubrike