Facebook podpira zlonamerne mobilne aplikacije

Facebook spet tarča kritik, tokrat naj bi preko agresivne oglaševalske kampanje promoviral zlonamerne mobilne aplikacije.
Fotografija: Zlonamerne aplikacije predstavljajo nadlogo za uporabnike vse dokler jih sami ne odstranijo. Foto: Pxfuel.com
Odpri galerijo
Zlonamerne aplikacije predstavljajo nadlogo za uporabnike vse dokler jih sami ne odstranijo. Foto: Pxfuel.com

Raziskovalci družbe McAfee so odkrili zlonamerne mobilne aplikacije in agresivno oglaševalsko kampanjo na eni največjih svetovnih platform družbenih medijev ter opozorili, da so uporabniki lahko izpostavljeni nevarnosti napada.

image_alt
Facebook se sooča s padcem prihodkov

Aplikacije že odstranjene

Kot so strokovnjaki opozorili, je bilo na Facebooku promoviranih več kot deset aplikacij z oglasno programsko opremo, kar je spodbudilo več kot sedem milijonov prenosov.

Obljubljena funkcionalnost naj bi optimizirala mobilno končno točko in jo znebila vohunske, oglasne in druge zlonamerne programske opreme. Namesto tega so aplikacije prikazovale oglase, hkrati pa so pogosto spreminjale svoja imena in ikone, da bi čim dlje ostale v napravi žrtve - med drugim so se izdajale tudi za trgovino Play.

Facebook naj bi promoviral zlonamerne aplikacije. Foto: Dado Ruvic/Reuters
Facebook naj bi promoviral zlonamerne aplikacije. Foto: Dado Ruvic/Reuters

Zlonamerne aplikacije naj bi bile: Junk Cleaner, EasyCleaner, Quick Cleaner, Windy Clean, Meteor Clean, Power Doctor, Super Clean, Full Clean, Clean Cache, Fingertip Cleaner, Carpet Clean, Strong Clean, Cool Clean in Keep Clean.

Kot navaja spletna stran Bleeping Computer, naj bi bile vse aplikacije iz trgovine Play že odstranjene.

Storitev se zažene tudi po prekinitvi

Aplikacije so oglase prikazovale z zlorabo komponente Contact Provider Android, kar pomeni, da vsakič, ko uporabnik namesti novo aplikacijo, oglasna programska oprema uporabi ta podsistem in začne postopek prikazovanja oglasov. Zato uporabnik misli, da oglase servira novo nameščena aplikacija.

image_alt
Steve Jobs bi se zgražal, če bi poznal TO dejstvo

Oglaševalske aplikacije ustvarijo tudi stalno storitev za prikazovanje oglasov, in če uporabnik prekine storitev, se le-ta znova zažene. Aplikacije so prenesli uporabniki po vsem svetu, najbolj pa so bili prizadeti uporabniki iz Južne Koreje, Japonske in Brazilije.

Čeprav je Googlova odstranitev aplikacij vsekakor dobrodošla poteza, to ne pomaga tistim, ki so jih že prenesli. Dokler ne bodo odstranjene, bodo te aplikacije še naprej predstavljale nadlogo za uporabnike, še opozarjajo strokovnjaki.

image_alt
Koliko sledilcev potrebujete, da zaslužite na Instagramu?
 

Več iz rubrike