Do leta 2048 bodo čustveno inteligentni roboti presegli število ljudi

Aktualne raziskave iz Velike Britanije kažejo, da bodo roboti z umetno inteligenco že v prihodnjih 30 letih presegli število ljudi. Njihovo število se bo povečalo na 9,4 milijarde, ljudje pa so po večini zelo prestrašeni.
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Doktor Ian Pearson, raziskovalec iz podjetja Futurizon, meni, da se bo proizvodnja robotov vsako leto povečala za 20 odstotkov. Ker pa bo tehnologija v tem času definitivno močno napredovala, bi lahko populacija robotov prehitela populacijo ljudi že leta 2033.

»Danes je na globalni ravni okoli 57 milijonov robotov,« zapiše Pearson v raziskavi. »Številka se bo stalno povečevala in moja napoved se bi lahko uresničila že do leta 2033. Do leta 2028 bodo nekateri od teh robotov že začeli čutiti resnična čustva in se na nas tudi čustveno odzvali.«

Tovrstna študija na Otoku sicer velja kot precej zanesljiva, a napovedi se vseeno nanašajo potencial razvijajočih se tehnologij ter na zahteve potrošnikov, ki pa stalno nihajo. Raziskavo podjetja Futurizon so sicer naročili s telekomunikacijskega podjetja NOW TV, kjer producirajo futuristično televizijsko serijo Westworld. Podatki preteklih študij, ki jih je analiziral Business Insider, ima dr. Pearson 85-odstotno točnost zapisa napovedi kar se tiče protetike, umetne inteligence in vesolja.

ni podpisa
ni podpisa

Podobno napovedala tudi Elon Musk in Stephen Hawking

Prvi trdi, je umetna inteligenca "eksistencialno tveganje" za človeštvo, medtem ko je Hawking v črnogledi napovedi šel še dlje; predvideval je, da bodo roboti presegli in nadomestili ljudi, slednji pa bodo morali zapustiti planet.

Raziskava javnega mnenja v Veliki Britaniji kaže, da 71 odstotkov Otočanov priznava, da se bojijo vzpona umetne inteligence v družbi. Skoraj polovica se jih boji, da bodo roboti prevzeli nadzor nad družbo in da bodo roboti postali inteligentnejši od ljudi.

Nekaj manj kot četrtina razmišlja o tem, da ne bodo sposobni ločiti med človekom in robotom, ter da bi ljudje imeli z roboti ljubezenska razmerja.

Več iz rubrike

ikonomija

Pametne igrače: podpora otrokovemu razvoju ali resna grožnja?

Umetna inteligenca prodira v vse pore človekovega delovanja. Na trgu je tudi čedalje več igrač, ki delujejo na njeni osnovi. Kako varna je njihova uporaba?

ikonomija

Senzacionalen preboj: Razvili kvantni računalnik velik kot kovanec

Nekateri strokovnjaki menijo, da bi se lahko kvantni računalniki za komercialno uporabo na trgu pojavili že čez pet let.

ikonomija

Japonska 3D mačka mijavka na mimoidoče

Japonska 3D mačka je obnorela internet in postala prava senzacija, na Twitterju ima že skoraj 20.000 sledilcev.

ikonomija

Med kandidati za Amazonov startup leta tudi slovenski PlanetCare

Zmagovalec natečaja Launchpad bo prejel nagrado v višini 100.000 evrov. Od 1800 podjetij iz 26 evropskih držav je ostala le še peterica.

Komentarji: