Trg vseprisotne umetne inteligence bo vreden 222 milijonov

... razloži Mark Torr, Microsoftov strokovnjak za analitiko in internet stvari (IOT). In če bodo podjetja želela preživeti, se bodo morala prilagoditi tehnološkemu razvoju in uvesti ustrezne izboljšave.
Fotografija: Pri vzpostavitvi pametnega doma poskrbite za varnost svojih osebnih podatkov, preverite združljivost pametnih naprav in na njihovo ceno glejte kot na investicijo za prihodnost. Shutterstock
Odpri galerijo
Pri vzpostavitvi pametnega doma poskrbite za varnost svojih osebnih podatkov, preverite združljivost pametnih naprav in na njihovo ceno glejte kot na investicijo za prihodnost. Shutterstock

Kljub temu da umetna inteligenca že zdaj komunicira z ljudmi, bo v prihodnosti komunikacija še bolj izpopolnjena. Do konca leta 2019 naj bi prodaja pametnih zvočnikov, kot sta Amazon Echo in Google Home, presegla 250 milijonov enot. Pri ceni 43 dolarjev in povprečni letni prodaji 164 milijonov enot to pomeni 63 odstotkov večjo prodajo kot leta 2018 ali sedem milijard dolarjev prihodkov.
 

Pametni zvočniki so del pametnega doma, ki ga obljubljajo že od konca devetdesetih. Ampak še vedno ne živimo v domu, kjer bi hladilnik avtomatsko naročil mleko, ker ga bo zmanjkalo. Kako to, da ne?

Kako pogosto zamenjate svoj hladilnik? Koliko ste pripravljeni plačati za storitve z dodano vrednostjo ob svojem hladilniku v primerjavi s tem, da ga imate samo za to, da hladi stvari? Ste pripravljeni dopustiti, da se vaši podatki zajemajo in pošiljajo tretjim osebam, ki vam ponujajo te storitve? Tovrstna vprašanja so v ozadju počasnega uvajanja storitev pametnega doma, ki jih omenjate. Ljudje so sicer vse bolj pripravljeni na umetno inteligenco v svojih domovih s stvarmi, kot so Cortana, Alexa in Siri, ki postajajo del vsakodnevnega življenja, kar prav tako podira prepreke pri uvedbi.


Kaj pa raba umetne inteligence zunaj doma?

Takih primerov je ogromno. Podjetje The Yield v Avstraliji uporablja Microsoftovo umetno inteligenco, ki kmetovalcem pomaga pri pripravi lokaliziranih napovedi, s čimer točno vedo, kdaj saditi, kdaj zalivati in kdaj žeti, da proizvedejo več hrane in manj odpadkov. Naš partner DunavNet na istem področju sodeluje s kmetovalci v srednji in vzhodni Evropi. Skupina pri podjetju Iconem iz Pariza uporablja Microsoftovo umetno inteligenco pri ohranjanju krajev s starodavno arhitekturo za prihodnje generacije. Skupina pri podjetju Jabil uporablja umetno inteligenco za prepoznavanje pokvarjenih delov, ki se premikajo po proizvodni liniji, s čimer se izboljša nadzor kakovosti.


Kako umetna inteligenca spreminja gospodarstvo?

Vse panoge so sredi prelomnih sprememb, pri čemer se nekatere premikajo hitreje kot druge. Dejstvo je, da umetna inteligenca potrebuje podatke. Kraji, kjer so danes podatki bolj prosto dostopni, napredujejo hitreje, medtem ko ostali raziskujejo, kako pridobiti podatke, ki jih potrebujejo. Dejanske spremembe v panogi so odvisne od procesov, v katerih se uporablja umetna inteligenca, in regulacije uporabe podatkov. Ampak če nimate res dobrega pregleda nad procesi, ki jih želite spremeniti, je umetno inteligenco težko izkoristiti. Zato se večina projektov z umetno inteligenco začne z izdelavo pregleda, kako stvari delujejo danes, da bi lahko identificirali primerno umetno inteligenco.

Pametne naprave shranjujejo vse vaše glasovne ukaze, da bi postale še bolj pametne. Shutterstock
Pametne naprave shranjujejo vse vaše glasovne ukaze, da bi postale še bolj pametne. Shutterstock

 

Programi bodo vse pametnejši, zahvaljujoč »kognitivnim API-jem«. Prepoznavali bodo obraze, čustva in druge informacije na fotografijah in videoposnetkih. Kako dobri so že danes v tem?

Microsoft je vodilen v točnosti po mnogih standardnih meritvah. Večino svojih storitev smo pripeljali do enakovrednosti z ljudmi ali celo preko te ravni. To, mimogrede, ne pomeni, da so programi vedno 100-odstotno točni, ampak bodo dosegli človeško raven. Naši temeljni modeli se lahko prilagodijo določenemu okolju, a le če nam podjetja dajo podatke. Na primer proizvajalec, ki želi identificirati določene dele, lahko uporabi naše zmogljivosti Custom Vision in vključi svoje slike ob naših splošnih modelih brez vsakega pisanja kode za strojno učenje. Prepričan sem, da se bodo s časom še izboljševale, saj je pri vseh stvareh v povezavi z umetno inteligenco jasno, da pogostejša uporaba vodi v izboljšanje.
 

Ogromno se vlaga v napredne tehnologije in strokovnjake, ki so nujni za izkoriščanje te tehnologije. Koliko bo vreden trg umetne inteligence v prihodnjem desetletju po vašem mnenju?

IDC je nedavno razkril, da pričakuje, da bo do leta 2021 trg za kognitivne sisteme in sisteme umetne inteligence v srednji in vzhodni Evropi vreden 222 milijonov ameriških dolarjev. Nimam razloga, da bi dvomil v te številke. V resnici menim, da je trg okoli rešitev umetne inteligence še večji. Umetna inteligenca bo zahtevala modernizacijo velikega dela informacijsko-tehnološke infrastrukture, programske opreme in podpornih aplikacij, da bi lahko resnično izkoristili njen potencial. Menim, da bomo na tem področju v naslednjih letih videli milijardna vlaganja, ki jih bo poganjala umetna inteligenca.

Več iz rubrike