DIALOG: Android vs. Apple: bitka ali zdrava konkurenca?

Željko Plesac, senior Android Engineeraa, Infinum, ter Nejc Žorga Dulmin, razvijalec e-tečajevv podjetju Licej e-izobraževanje in voditelj podcasta Bitni pogovori.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Željko Plesac: Apple Watch – uspeh ali polomija?

Nejc Žorga Dulmin: Prodaja kosov v prvem letu je bila večja kot prodaja prve generacije iPhona in trenutno je to najbolj prodajana pametna ura na svetu, zato temu nikakor ne moremo reči polom. Poleg tega ne gre za »osnovni« produkt, ampak dodatek iPhonu.

Željko Plesac: iPhone in »memory management« – ali se danes sploh še izplača kupiti 16 GB iPhone?

Nejc Žorga Dulmin: Podjetjem, ki imajo večino stvari v oblaku, lahko pride prav 16 GB. Žal pa je za navadnega uporabnika 16 GB res prehitro premalo, predvsem zaradi fotografij in videov. Sicer pa bo jeseni skoraj gotovo vstopni model iPhone 7 imel 32 GB, kar je veliko bolj uporabna kapaciteta prostora.

Željko Plesac: iPhone in povprečno trajanje baterije – povprečen uporabnik mora vsak dan vsaj enkrat napolniti telefon. Lahko pričakujemo kakšno novo tehnologijo z iPhone 7?

Nejc Žorga Dulmin: Močno dvomim, kapaciteta baterij počasi napreduje, debelejših telefonov od sedanjih pa tudi ne bodo naredili. Problem večjih baterij je tudi težji telefon in daljše polnjenje. Apple na tem področju že ves čas sklepa kompromise.

Željko Plesac: Inovativnost in iPhone. V času Steva Jobsa je Apple predstavil veliko novih inovativnih produktov z lepim dizajnom. Danes Apple ni več glavni na tem področju. Vaš komentar?

Nejc Žorga Dulmin: Vsako leto pač ne moremo pričakovati revolucionarnega produkta, je pa kombinacija iPad Pro in Pencila iPad premaknila na prvo mesto med tablicami.

Željko Plesac: Apple Macbook je že nekaj let industrijski standard za razvijalce aplikacij. Tudi tu je mogoče občutiti zamujanje za konkurenco. Lahko na tem področju pričakujemo neke inovacije?

Nejc Žorga Dulmin: Jeseni bo zanimivo videti, kakšen bo prenovljeni MacBook Pro, ki naj bi imel nad tipkovnico dodaten na dotik občutljiv zaslon na mestu, kjer so zdaj F-tipke. Dodan naj bi bil tudi Touch ID za odklep računalnika s prstnim odtisom. Seveda bo tudi tanjši.

Željko Plesac: Kako komentirate tožbo med FBI in Applom?

Nejc Žorga Dulmin: Za Apple je zasebnost njihovega uporabnika zelo pomembna, zato niso hoteli ustvariti programske opreme, s katero bi vdrli v lastni sistem, saj bi to lahko pomenilo precedens ali pa bi orodje prišlo v napačne roke.

Več iz rubrike

ikonomija

Podjetja se zavedajo možnosti ponovnega vala okužb in se nanj pripravljajo

»V digitalizacijo poslovanja so zdaj zagrizli vsi, drugače ne bo poslovanja ob morebitnem novem valu okužb« pravi direktor podjetja BASS Aleksander Bastl. O tem kako se pripraviti na nov …

ikonomija

Volčja lakota po rastlinskem »mesu«

Rastlinsko meso in veganski izdelki že dolgo niso več na robu družbe in niti zgolj prehrana čudakov. Pravzaprav analitiki pravijo, da se splača vlagati v prehrano zgolj rastlinskega izvora, saj priha…

ikonomija

Slovensko rastlinsko meso Amaze

Nova zvezda na trgu veganskih izdelkov je grah. Do leta 2026 naj bi svetovni prihodki od grahovih beljakovin znašali 104 milijone dolarjev, je ugotovilo raziskovalno podjetje Future Market Insights. …

ikonomija

Hitra hrana brez mesa in evropski boj proti njej

Povečuje se tudi povpraševanje po hitri rastlinski hrani. McDonald's je že pred dvema letoma predstavil veganski burger v svojih poslovalnicah na Švedskem in Finskem, letos aprila tudi v Nemčiji.…

Komentarji: