Čisto vsaka pametna naprava je ranljiva

Najpogostejša tarča hekerskih napadov niso velika, pač pa mala in srednja podjetja.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

»Vsega je bilo konec v nekaj minutah. Kmalu za tem smo prejeli prijazno sporočilo v guglovski slovenščini in navedbo zneska z nekaj ničlami, ki ga moramo plačati, če želimo vračilo podatkov. Hekerski napad ni uničil le podatkov, ampak tudi strojno opremo. Teden dni smo potrebovali, da smo se vrnili nazaj v eter,« je zbranim na posvetu »Kibernetska tveganja – nova realnost: Kako jih upravljati?« povedal predstavnik slovenske radijske postaje.

Predstavljeni primer, ki ga preiskujeta Policija in Interpol, je le kaplja v ocean kibernetskih napadov, katerih število zadnja leta narašča. Njihova tarča so v enaki meri posamezniki in podjetja, zato se države in mednarodne organizacije vse bolj zavedajo pomena tveganj na kibernetskem področju. Svetovni gospodarski forum (WEF) in skupina G20 kibernetska tveganja uvrščata med eno od naraščajočih varnostnih groženj. Teh se zaveda tudi slovenska vlada, ki je leta 2016 sprejela Strategijo kibernetske varnosti.

Celotni članek preberite TU.

Več iz rubrike

ikonomija

Prvi robot z državljanstvom želi imeti otroke in uničiti človeštvo

Humanoidni robot Sophia je dobil leta 2017 državljanstvo Savdske Arabije in ima v tej državi več pravic kot ženske.

ikonomija

Raziskava: Klorova baterija šestkrat bolj zmogljiva od litij-ionske

Znanstveniki so razvili akumulatorsko baterijo, ki je zmožna hraniti šestkrat večje količine električne energije kot litij-ionska.

ikonomija

Zaradi Applovega projekta Titan bi Tesla lahko strmoglavila

Apple naj bi leta 2024 predstavil osebno električno vozilo s popolnoma novo baterijsko tehnologijo.

ikonomija

Čip, ki posnema človeški živčni sistem in razlikuje med vonji

Raziskovalci podjetij Intel, IBM, HP in univerze MIT si želijo s pomočjo nevromorfnega računalništva razviti tisočkrat močnejše superračunalnike.

Komentarji: