Če padete ali umrete sami na domu in nimate svojcev...

Južna Koreja uporablja "pametne električne vtičnice" za ugotavljanje življenja ali smrti na domu.Toda, kako delujejo?
Fotografija: V enočlanskem gospodinjstvu je v 2021 je živelo  6,64 milijona Južnokorejcev in vsak sedmi prebivalec Slovenije- Foto: Aju Business Daily
Odpri galerijo
V enočlanskem gospodinjstvu je v 2021 je živelo  6,64 milijona Južnokorejcev in vsak sedmi prebivalec Slovenije- Foto: Aju Business Daily

V Južni Koreji bodo gospodinjstvom z eno osebo, torej, vsem tistim, ki živijo sami, razdelil več "pametnih vtičnic", ki temeljijo na internetu stvari ( IoT).

Pametna nadzorna naprava bo spremljala porabo električne energije gospodinjskih aparatov in obveščala oskrbovalce, če je poraba energije prenizka. V Seulu ima takšnih pametnih vtičnih že več kot 2709 gospodinjstev, in po zdaj  znanih podatkih, zelo verodostojno zaznavajo porabo električne energije priključenih gospodinjskih aparatov in svetlost prostora.

Toda, zakaj upravitelji blokov nameščajo te vtičnice?

Po podatkih, ki jih je leta 2021 objavil nacionalni statistični urad, je število enočlanskih gospodinjstev v Južni Koreji leta 2020 doseglo 6,64 milijona, kar predstavlja 31,7 odstotka vseh gospodinjstev. Približno 50 odstotkov jih je bilo starih 40 let. Približno 1,6 milijona je samskih gospodinjstev, starih 65 let ali več.

image_alt
Roboti, ki ustvarjajo slike, pripovedujejo šale in pišejo članke

In trend ali način življenja enočlanskega gospodinjstva še raste kot tudi raste število tako imenovanih "osamljenih smrti" na domu, brez da bi kdorkoli vedel. Približno 43 odstotkov ljudi, ki so leta 2019 umrli zaradi osamljene smrti, je bilo starejših.

Poraba energije poda informacijo o življenju ali smrti

Če se porabi premalo električne energije, bo pametni vtič o tem obvestil negovalce ali upravitelje stanovanjskih blokov, da lahko takoj pokličejo starejše ali obiščejo njihove domove in preverijo, ali so v redu.

Na ta način je bilo odkritih in oskrbljenih  skupno 154 nujnih primerov. Večina primerov se je zgodila v gospodinjstvih ljudi, ki se niso mogli gibati sami, ali tistih, ki so odvisni od alkohola.

image_alt
Video: Robotaksiji v San Franciscu vozijo le ponoči

Seul ima cilj, da "pametne vtičnice" namesti v skupno 36.265 samskih gospodinjstev z visokim tveganjem za osamljeno smrt.

Državni delavci bodo obiskali gospodinjstva in pomagali pri namestitvi naprave. "Za socialno izolirana gospodinjstva bomo poskrbeli z namestitvijo pametnih vtičnic, ki nam omogočajo redno spremljanje in zagotavljanje nujne pomoči za gospodinjstva, ki jim grozi osamljena smrt," je v izjavi dejal uradnik v Seulu Ahn Hyun-min.

Umetna inteligenca - kot super pomoč

Ne le "pametne vtičnice", ampak tudi roboti pomagajo pri premagovanju vsakodnevnih tegob, ki spremljajo ljudi.

Seul trenutno prikazuje storitev za spremljanje preživetja, ki temelji na umetni inteligenci, ki sodeluje v verbalnih pogovorih za ljudi srednjih in starejših let.

Negovalni robot redno kliče samska gospodinjstva, da preveri, ali pravilno jedo in spijo. "Človeške partnerje", torej, Južnokorejce, spodbuja k vadbi in opuščanju nezdravih navad.

Slovenija: Vsako tretje gospodinjstvo je bilo enočlansko

Statistični urad RS je navedel, da je leta 2021 v enočlanskem gospodinjstvu živel vsak sedmi prebivalec Slovenije.

Število moških, ki so živeli sami, je bilo nekoliko večje od števila žensk, ki so živele same (52 % : 48 %).

Do starosti 63 let so prevladovala enočlanska gospodinjstva moških, od starosti 64 let naprej je bilo obrnjeno.

Ženske, ki so živele same, so bile stare povprečno 64,7 leta in so bile povprečno 13,4 leta starejše od moških v enočlanskih gospodinjstvih.

Številna enočlanska gospodinjstva so predstavljali tuji državljani. Moški s tujim državljanstvom so sestavljali 43.848 moških enočlanskih gospodinjstev (40 % vseh moških s tujim državljanstvom). Enočlanskih gospodinjstev tujih državljank je bilo manj, 5.017 (oz. 9 % vseh žensk s tujim državljanstvom). V starosti 21–27 let so bili tuji državljani (moški) največja skupina med enočlanskimi gospodinjstvi.

image_alt
Srečanje s smrtjo – znanost potrdila resničnost »videnja luči«

Več iz rubrike