Brexit: Kakšno bo grško gospodarstvo brez britanskih turistov?

Grška vlada se že pripravlja na morebiten brexit brez dogovora. Slednji bo zelo negativno vplival na njihovo gospodarstvo, zato pospešeno pripravljajo osnutek zakona, s katerim bodo Britancem omogočili vstop v državo brez vizuma in ostalih komplikacij.
Fotografija: Grčija
Odpri galerijo
Grčija

Turizem v Grčiji zapolni precejšnji del državne blagajne, največji del pa prispevajo prav Britanci. Grčijo na leto obišče več kot 3 milijoni Otočanov, tam skupno zapravijo do 2,2 milijardi evrov, številka pa se bo po brexitu precej zmanjšala.
Hitro po referendumu o vstopu VB iz Evropske unije se je dohodek z njihove strani že zmanjšal za 14 odstotkov, prišlo pa je skoraj 2 odstotka manj gostov z Otoka.
Če bo v veljalo stopil trdi brexit brez dogovora, bo situacija še manj zavidljiva.
Vodstvo države, ki je že nekaj let v peti evropskemu proračunu, išče rešitve. V osnutku zakona so zapisali, da bodo lahko Britanci vstopili v državo brez vizuma, tisti, ki pa živijo v Grčiji, ne bodo obravnavani kot državljani, ki prihajajo iz neevropskih ali tretjih držav.
 

Več iz rubrike

ikonomija

Hitra hrana brez mesa in evropski boj proti njej

Povečuje se tudi povpraševanje po hitri rastlinski hrani. McDonald's je že pred dvema letoma predstavil veganski burger v svojih poslovalnicah na Švedskem in Finskem, letos aprila tudi v Nemčiji.…

ikonomija

Fastly, podjetje, ki je zasenčilo Zoom

Analitiki trdijo, da je Fastly izjemno uspešen v koronakrizi. Cena delnic še vedno raste.

ikonomija

Martin Puhar, Igea: Podjetja iz področja IKT so hitro odreagirala na krizo

Intervju s projektnim vodjo podjetja Igea Martionom Puharjem. Pogovarjali smo se o naukih iz obdobja krize, izpostavil pa je tudi spremembe pri poslovanju, ki bodo prisotne tudi v prihodnje.

ikonomija

Uber, WeWork, Airbnb – kako se bo tehnološki balon razpočil

Dve desetletji po dot-com krizi obstaja verjetnost, da bo v tehnološkem sektorju prišlo do še enega zloma.

Komentarji: