Banke na vlak kriptovalut

Kriptovaluta bitcoin je odprla pot plačil mimo bank. Zdaj, ko je v kriptovalutah že več kot 100 milijard ameriških dolarjev, banke preučujejo poti, kako vstopiti na ta vlak.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Lloyd Blankfein, izvršni direktor Goldman Sachs Group, je v torek tvitnil, da preučujejo kriptovalute. Tudi druge globalne investicijske banke želijo del te pogače, poroča Bloomberg. Bitcoin je namreč v tem letu zrasel za več kot 300 odstotkov, s čimer je pritegnil pozornost hedge skladov in bogatih posameznikov.

Vendar bitcoin za Wall Street predstavlja uganko, kako naj banke, ki so z zakonom zavezane preprečevati pranje denarja, upravlja z valuto, ki je ni izdala vlada in ki omogoča anonimnost. Na to dilemo sta nedavno opozorila izvršna direktorja JP Morgan Chase Jamie Dimon in BlackRock Larry Fink. Predsednik švicarske banke UBS Group AG Axel Weber pa je pripomnil, da je skeptičen do prihodnosti biotcoina, ker »ne temelji na dejanskem premoženju«.

Mnenja glede bitcoina se krešejo tudi med različnimi bankami. Upravljanje z omenjeno kriptovaluto pritegnilo pozornost in nadzor ameriških regulatorjev, pravi Joshua Satten, direktor za prihajajoče tehnologije pri svetovalni družbi Sapient Consulting. Obstaja tveganje, ki iz visoke volatilnosti in pomanjkanja korelacije z drugimi pomembnejšimi sredstvi. »Kaj bodo storili, če bo bitcoin za določeno stranko, ki ima denar samo v bitcoinih, padel?« je dejal Satten.

Ne glede na pomisleke pa se investitorji zanimajo za kriptovalute. Mike Novogratz, lastnik Chicago Board Options Exchange, je že avgusta napovedal odprtje hedge sklada Galaxy Digital Assets Fund. S 500 milijoni dolarjev bo začel vlagati v kriptovalute.

Sicer pa je bitcoin že prisoten v bančništvu. Julija je banka Falcon Private Bank dejala, da je prva v Švici, ki nudi upravljanje premoženja za svoje stranke v bitcoinih. V ZDA pa slednje z vezavo računov na Coinbase exchange, omogočata tudi Fidelity Investments in USAA.

Več iz rubrike