Apple: milijardna investicija v SoftBank

Japonski telekomunikacijski gigant SoftBank je ustanovil sklad za razvoj tehnologije, v katerega je investiralo več svetovno priznanih podjetij. S kakšnim razlogom?
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Apple se je pridružil investitorjem kot so vlada Saudske Arabije (45 milijard dolarjev), tajvanski Foxconn, Larry Ellison iz ameriške korporacije Oracle, in prav tako ameriški Qaulcomm. V sklad bo 25 milijard investiral tudi SoftBank, a Apple bo v sklad za razvoj tehnologije prispeval daleč največ. Sredstva investitorjev bodo zbirali načeloma do konca meseca, morebitno podaljšan rok pa ne bo presegel sredine leta 2017.

Kristin Huguet, Applova tiskovna predstavnica, je za Wall Street Journal potrdila, da bodo vložili milijardo dolarjev v Softbankov sklad Vision Fund: »Dolga leta že sodelujemo s Soft Bank in verjamemo, da bo njihov nov sklad pospešil razvoj tehnologij, ki bodo strateško pomembne za Apple.« V medijih so se že pojavile špekulacije, da bo SoftBank delala predvsem na razvoju umetne inteligence.

Apple je en izmed redkih tehnoloških gigantov, ki nima lastnega tvegana sklada, torej nekakšne osnove za financiranje in investiranje v inovativna zagonska podjetja, ki imajo dolgoročen potencial rasti. Nekaj časa nazaj je Apple investiral milijardo dolarjev v Didi Chuxing, kitajski Uber, ter britanski ARM (ki je danes del SoftBank), ki so oblikovali čipe za iPhone.


Kot zanimivost lahko omenimo, da so v skladu združena podjetja, ki imajo komplementarne poslovne interese. Leta 2008 je SoftBank postal ekskluzivni prodajalec mobilnikov iPhone na Japonskem. Ti mobilniki so bili narejeni s pomočjo podjetja Foxconn in so vsebovali čip, narejen v Qualcommu, in sicer s tehnologijo, za katero so dobili licenco v ARM Holdings, ki spada od julija 2016 pod SoftBank.

Več iz rubrike