Aplikacija Medicohealt bo pomagala slovenskim in tujim bolnikom

Z novo aplikacijo Medicohealt se bodo lahko bolniki posvetovali z najprimernejšim zdravnikom specialistom. Posameznik se bo prijavil v sistem, razložil svoje težave ter pridobil ocene in razpoložljivost zdravnikov specialistov po celem svetu, s katerimi bo lahko anonimno stopil v stik.
Fotografija: arhiv podjetja
Odpri galerijo
arhiv podjetja

Ko se oseba prijavi v sistem Medicohealta dobi dostop do zdravnikov specialistov po celemu svetu, ki so prijavljeni v platformo. Bolnik nato glede na svoje težave v sistemu poišče razpoložljive specialiste po njihovi funkciji. Ko pa bo platforma polno delujoča, bo posameznik lahko videl tudi ocene posameznih zdravnikov, ki so jih podali bolniki na podlagi kakovosti preteklih storitev. Poleg tega bodo posamezniku tudi dostopna mnenja drugih bolnikov, je za STA pojasnil eden izmed ustanoviteljev startup podjetja Medicohealt Andrej Muževič.

Na podlagi tega se bo tako lahko bolnik odločil za posameznega zdravnika in mu anonimno posredoval svoje podatke, kot na primer opis svojih težav, sliko stanja, izvid, zdravnik pa mu bo dal povratno informacijo in mu svetoval. To pa bo bolniku po besedah Muževiča olajšalo nadaljnje odločanje o zdravljenju.

Aplikacija, ki temelji na blockchain tehnologiji, namreč zagotavlja anonimnost posredovanja podatkov tako, da so njeni uporabniki v sistem prijavljeni s šiframi, in če tega ne želijo, jim njihove identitete ni treba razkriti.

"Ne gre za enormno bazo podatkov. Ravno to je prednost te tehnologije. Gre za decentralizirano hranitev podatkov. Podatki so razpršeni po več računalnikih. Vsak podatek hrani vsak posameznik v sistemu. Ker ni centralne baze, ni vdora v bazo podatkov," je še pojasnil Muževič. Uporabnik tako sam upravlja s svojimi podatki in odloča, kdo bo imel dostop do njih.

Uporabnik pa bo storitev plačal tako, kot je to značilno za spletne storitve. Če pa je posameznik poznavalec blockchain tehnologije, lahko storitev plača tudi neposredno prek nje. "Izkušnja bi za posameznika morala biti zelo podobna oziroma enaka kot izkušnje z e-storitvami," je razložil Muževič.

Glavni cilji aplikacije Medicohealt, ki bo dostopna prek računalnika, pametnega telefona ali tablice, so večja zanesljivost, preglednost, strokovnost in učinkovitost. Kot je na predstavitvi aplikacije pojasnil član upravnega odbora Medicohealtha in predsednik uprave Porschehealth Rolf Porsche, bo aplikacija omogočala tudi krajše čakalne čase na specialista.

Trenutno imajo v bazi več kot 2,5 milijona zdravnikov specialistov iz celotnega sveta. Aplikacija, torej imenik in dostop do zdravnikov, je že v delujoči obliki, uporabnikom pa bo po besedah soustanovitelja Milana Raljiča, na voljo v kratkem. Blockchain aplikacija pa je še v razvoju in naj bi zaživela do konca leta.

Aplikacijo, ki bo med drugim v angleškem in slovenskem jeziku, je zasnovalo startup podjetje Medicohealth, skupina okoli 50 ljudi, med katerimi je približno polovica Slovencev.

Več iz rubrike