Ali vodite vaše podrejene v stres?

Različni dogodki in situacije na delovnem mestu lahko posameznike iz vržejo ravnotežja. Sicer je stres močno odvisen od posameznika in njegovega doživljanja življenja, a v organizaciji je nekaj dejavnikov, ki so pogubni za večino ljudi.
Fotografija: Odgovorno vodenje mora biti usmerjeno v spoznavanje in razumevanje sodelavca kot osebnosti in ne le kot enega od mnogih.
Odpri galerijo
Odgovorno vodenje mora biti usmerjeno v spoznavanje in razumevanje sodelavca kot osebnosti in ne le kot enega od mnogih.

Stresa v službi ne povzročajo le prevelika tekmovalnost, neprestani konflikti, prenizka plača, mobing ali zavist. Do njega pride veliko hitreje, kot se zdi, močno pa je odvisen od profila zaposlenih. Do neke mere je lahko pozitivna spodbuda, a ob naslednjih situacijah se zaposleni počutijo, kot da so pod prevelikim pritiskom in se zato počutijo nekompetentne ter nemočne, frustrirane. To pelje do zmanjšane produktivnosti, fizičnih in duševnih bolezni.

Mojca Belak (Transformacija, razvoj človeških potencialov):

Katere situacije, ki so na prvi pogled videti precej nedolžne, vodijo v stres?
  • Neracionalni časovni pritiski.
  • Nejasno opredeljene naloge.
  • Premalo informacij, da lahko opravijo svoje delo.
  • Za dobro opravljeno delo ni priznanja.
  • Preveč odgovornosti, premalo pristojnosti.
  • Slaba organizacija dela.
  • Ni možnosti osebnega in strokovnega razvoja.
"Odgovorno vodenje mora biti usmerjeno v spoznavanje in razumevanje sodelavca kot osebnosti in ne le kot enega od mnogih. Na temeljih čustvene inteligence lahko veliko bolj vključujemo potenciale posameznika v podporo aktivnostim in procesom v podjetju," pove ugledni slovenski bančnik, dolgoletni član uprave Banke Koper, danes pa predsednik nadzornikov Intereurope Vojko Čok v članku Služba: Konflikt je v vsebini, ne v ljudeh, zato velja pretehtati cilje organiziacije in jih smeiselno povezati s posamezniki, ki jih morajo dosegati.

Več iz rubrike