Znaki umirjanja epidemije občutno dvignili borzne tečaje
O

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 4,99 odstotka.
Fotografija: Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev zvišujejo. FOTO: Reuters
Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev zvišujejo. FOTO: Reuters

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se včeraj večinoma občutno zvišali. Vlagatelje očitno opogumljajo znaki umirjanja epidemije novega koronavirusa v državah, kot so Italija, Španija, Francija in tudi Nemčija. Upajo, da bosta temu sledila tudi Združeno kraljestvo in ZDA. Nafta se medtem ob preložitvi videokonference skupine Opec+ ceni.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 4,99 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 5,77 odstotka, v Parizu indeks CAC 40 4,61 odstotka in v Londonu FTSE 100 3,08 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 4,15 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 2,38 odstotka. V Milanu, središču zaradi epidemije koronavirusa najbolj prizadete italijanske dežele, je indeks FTSE MIB zabeležil štiriodstotno rast.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure in pol pred koncem trgovanja na 5,64 odstotka višji ravni kot ob koncu petkovega trgovanja. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 5,18 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 5,46 odstotka.

Tudi azijske borze so se danes drugi dan zapored večinoma obarvale v zeleno, saj se vlagatelji nadejajo, da bo kmalu prišlo do upočasnitve širjenja novega koronavirusa v ZDA in Evropi.

Na vodilni azijski borzi v Tokiu je indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, porasel za 2,01 odstotka. V Hongkongu je indeks Hang Seng doslej napredoval za 0,53 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite beleži 1,81-odstotno rast.

V Južni Koreji je šel osrednji borzni indeks Kospi medtem navzgor za 1,14 odstotka, indeks borze v Avstraliji All Ordinaries pa je kot eden redkih končal pod izhodiščem - zdrsnil je za 0,87 odstotka.

Vlagatelje na azijski celini je danes spodbudil ponedeljkov trend na ameriškem Wall Streetu, kjer so se borzni indeksi zvišali za več kot sedem odstotkov. Tudi tam je do rasti prišlo na račun špekulacij, da ponekod, denimo v New Yorku, že prihaja do umirjanja širjenja virusa, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na azijskem trgu takih skokov sicer ni bilo, saj se pričakuje še mnogo slabih novic iz gospodarstva, ocenjujejo analitiki.

Danes je japonski premier Shinzo Abe napovedal paket ukrepov za pomoči gospodarstvu, vreden 990 milijard dolarjev, kar predstavlja okoli 20 odstotkov japonskega bruto domačega proizvoda.

Tečaj dolarja je glede na jen ostal stabilen na ravni okoli 108,75 jena, glede na evro pa se je malenkost znižal, in sicer z 1,0815 na 1,0825 evra.

Tečaj evra v primerjavi z dolarjem rahlo drsi. Pozno popoldne so včeraj z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,0796 dolarja, kar je 0,12 centa manj kot ob koncu petkovega trgovanja. ECB je opoldne referenčni tečaj evra določila pri 1,0791 dolarja oz. 0,06 centa više kot v petek.

Nafta se medtem po več kot 30-odstotni rasti minuli teden zdaj precej ceni. Udarec vlagateljem je zadala novica, da bo videokonferenca članic Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in drugih večjih proizvajalk nafte, med njimi Rusije, ki bi moralo biti danes, prestavljeno vsaj do četrtka. Na tem zasedanju naj bi se naftne države vendarle dogovorile za rez v črpanje črnega zlata.

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena maja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 26,56 dolarja, kar je 1,78 dolarja manj kot ob koncu petkovega trgovanja. V Londonu so se junijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 1,39 dolarja na 32,72 dolarja.

Več iz rubrike

Komentarji: