"Živim sanje, iz katerih se nikoli ne želim zbuditi!❞ - Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo, portugalski nogometaš in letošnji prejemnik nagrade zlata žoga, ki jo podeljuje Fifa za najboljšega nogometaša.
Fotografija: AFP
Odpri galerijo
AFP

Če imaš pod palcem dvestomilijonski imperij, kot ga ima slavni nogometaš Cristiano Ronaldo, je takšna izjava najbrž popolnoma utemeljena.

Cristiano Ronaldo je v roke stisnil že četrto zlato žogo, prestižno nogometno priznanje. Da si ga zasluži, je odločilo skoraj dvesto novinarjev z vsega sveta. Nagrada namreč ni več pod okriljem Mednarodne nogometne zveze (Fife), ampak trofejo najboljšemu nogometašu leta podeljuje francoski športni časopis.

Čeprav ni jokal kot takrat, ko je prejel prvo zlato žogo, je Ronaldo, ki nogomet igra od osmega leta starosti, novo priznanje sprejel z navdušenjem. Čeprav najbrž ni nobenega dvoma, da je nogometašu, ki se mu zdi ugled zunaj zelenice enako pomemben kot na njej, veselje nekoliko zagrenila preiskava (ne)plačevanja davkov.

A kako se je mladeniču z Madeire uspelo vzpeti na nogometni Olimp? Ronaldo je trenutno – tako pravijo v Business Insiderju – najbolje plačan športnik na planetu. Samo plača v madridskem Realu znaša 43 milijonov dolarjev. Potem pa so tu še dobičkonosne sponzorske pogodbe. Njegovo premoženje ocenjujejo na 210 do 230 milijonov dolarjev.

Ronaldo se je leta 1985 rodil v Funchalu, prestolnici portugalskega otroka Madeira. Ima starejši sestri Liliano Cátio in Elmo ter starejšega brata Huga.

Ko je bil star osem let, je začel igrati za amatersko ekipo Andorinha, ki jo je pomagal voditi njegov oče. Nato je po treh poskusnih dnevih v lizbonskem Sportingu podpisal svojo prvo pogodbo v višini 1500 dolarjev, se preselil v portugalsko prestolnico in se pridružil nogometni akademiji. Zares »odkrili« pa so ga evropski nogometni klubi, ko je igral na svetovnem prvenstvu do 17 let. Predstavniki klubov so občudovali predvsem njegovo hitrost in občutek za igro. Ko je bil star 18 let, je že igral za portugalsko izbrano vrsto.

Ronaldo je na dobri poti, da postane prvi nogometni milijarder. V davčne oaze je pred prsti dacarjev menda skril vsaj 75 neobdavčenih milijonov.

Tega, da pred seboj vidi le en cilj – zmago, ne skriva. Prav toliko, kot ima talenta, ima v sebi tudi trme in želje po biti vse boljši. »V njegovi glavi ne obstaja beseda poraz,« je o njem nekoč dejal trener Pedro Talinhas. In to ne velja le na nogometnem igrišču – tudi ko gre za navaden trening ali celo izvajanje kakšne potegavščine – Ronaldo želi biti najboljši v vsem, kar počne. Trdo delo za to, da cilje doseže, zanj ni pomembno.

Ko ga je pri osemnajstih za dobrih 13 milijonov dolarjev kupil britanski Manchester United, je bil to prvi finančni rekord, ki ga je postavil – postal je najdražji najstniški igralec na Otoku. Takratni šef kluba sir Alex Ferguson ga je označil za »najbolj vznemirjajočega mladega igralca«. In imel je prav. Ronaldova kariera je potem šla le še navzgor.

Do leta 2009, ko ga je za 80 milijonov dolarjev kupil Real Madrid, so se njegove police že šibile pod težo trofej. Do takrat je namreč že postal najučinkovitejši nogometaš po številu golov. V sedmih letih je nasprotnikovo mrežo uspešno zatresel kar 350-krat.

Več iz rubrike