Zgodovinski padci cen nafte dobra novica za EU in Slovenijo

Cena sodčka z dobavo v maju 2020 je prvič po letu 1946 postala za nekaj ur negativna.
Fotografija: Za EU in Slovenijo so po mnenju GZS nizke cene nafte in drugih energentov v povprečju pozitivne, saj so ti eden pomembnejših uvoznih proizvodov.
Odpri galerijo
Za EU in Slovenijo so po mnenju GZS nizke cene nafte in drugih energentov v povprečju pozitivne, saj so ti eden pomembnejših uvoznih proizvodov.

Povpraševanje po nafti je v času izrednih razmer in ukrepov, ki omejujejo gibanje več kot tretjini sveta, izrazito upadlo. Posledica tega je, da kupci nafte, ki so jo naročili v preteklih mesecih, nimajo več prostora za njeno skladiščenje. 

Padec cen ameriške nafte z omejenim vplivom na evropske potrošnike
Cene sodčka nafte (159 litrov) so se v začetku aprila stabilizirale nad 20 dolarji za sodček, pri čemer so cene severnomorskega brenta ostale višje od ameriške lahke nafte WTI. Za prvo nafto je namreč na voljo dovolj skladiščnih zmogljivosti tudi na naftnih tankerjih, nafta WTI pa je pretežno vezana na ameriški domači trg. Za EU in Slovenijo, kot so zapisali v analitiki GZS, je relevantna cena brent, ki se giblje okoli 25 do 27 dolarjev za sodček.

Ameriške cene nafte so se odlepile od evropskih
"V zadnjih nekaj dneh se je razlika v ceni med nafto WTI in brent povečala s 5 dolarjev na 10 dolarjev, kar odraža kronično pomanjkanje skladiščnih zmogljivosti v komercialnih skladiščih v ZDA. V ZDA so bile za kratek čas cene za dostavo nafte v maju celo negativne, kar pomeni, da so morali proizvajalci nafte za kratek čas (nekaj ur) plačevati kupcem, da bodo v maju to nafto tudi prevzeli. Ključna specifika naftnega trga je v tem, da načrpane količine na kratek rok ni mogoče hitro zmanjšati," so zapisali pri GZS.

ZDA se je povpraševanje po nafti  močno znižalo, za več kot tretjino, predvsem zaradi omejevalnih ukrepov v transportu. V poletnih mesecih se sicer povpraševanje po nafti v ZDA močno poveča, a letos tega prav zaradi ukrepov ni mogoče pričakovati, menijo v GZS. "Cene nafte brent, ki so relevantne za EU in Slovenijo, se niso toliko znižale in so ostale nad 25 dolarji za sodček, kar je nad doseženo najnižjo vrednostjo ob koncu marca."Ameriške kongres do sedaj nasprotoval nakupom za strateške rezerve
Predsednik Donald Trump je včeraj ponovno napovedal, da bi presežno ponudbo nafte kupil za potrebe strateških rezerv, omenjal je možnost nakupa kar 74 milijonov sodčkov, a če se spomnimo, je kongres takšnim idejam pred 14 dnevi nasprotoval in jih tudi zavrnil, ko so bile del protikriznih ukrepov.

Nakupu nafte za potrebe strateških rezerv so najbolj izrazito nasprotovale zvezne države, ki niso tako odvisne od naftne industrije kot je denimo odvisen Teksas. "Naftna industrija je za ZDA zelo pomembna, zato ima pri predsedniku veliko podporo. Zaradi tako nizkih cen bi lahko številni majhni proizvajalci nafte bankrotirali, kar bi lahko povečalo uvozno odvisnost ZDA pri energentih. Naftna industrija skupaj s proizvodnjo zemeljskega plina predstavlja 8 odstotkov ameriškega BDP in zaposluje 5,5 odstotkov vseh Američanov," pravijo pri GZS.

Špekulacije s terminskimi pogodbami
Cena ameriške nafte WTI z dobavo v juniju je še vedno pri 20 USD za sodček, zato se, kot navaja analitika GZS, pojavljajo špekulacije, da so na visok dnevni padec cene vplivali proizvajalci nafte, ki so najeli zadostne skladišče zmogljivosti ter so na tak način hoteli del nafte kupiti zelo poceni.

Nizke cene energentov pozitivne za EU

Za EU in Slovenijo so po mnenju GZS nizke cene nafte in drugih energentov v povprečju pozitivne, saj so ti eden pomembnejših uvoznih proizvodov. V letu 2019 je Slovenija uvozila za 1,5 milijarde evrov več naftnih derivatov, kot smo jih izvozili. Ker jih ne proizvajamo, nam uvoz znižuje presežek v trgovinski menjavi napram tujini. Slovenska gospodinjstva izdatkom za mobilnost namenijo eno šestino svojega proračuna, kar je precej več kot v EU. Zato je vpliv na domačo kupno moč pozitiven. Tudi gibanje povprečne cene potrošniške košarice je zaradi tega ugodnejše.

Več iz te teme:

Več iz rubrike