Z višjo bonitetno oceno prišlo tudi napredovanje NLB

Bonitetna agencija Standard and Poor's je zvišala bonitetno oceno NLB za eno stopnjo na BBB- iz BB + (prihodnji izgledi stabilni), kar pomeni prehod v naložbeni razred.
Fotografija: Bonitetna agencija Standard and Poor's je zvišala bonitetno oceno NLB za eno stopnjo na BBB- iz BB +. Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
Bonitetna agencija Standard and Poor's je zvišala bonitetno oceno NLB za eno stopnjo na BBB- iz BB +. Foto Leon Vidic

S&P je zvišanje ocene utemeljil z zmanjšanjem tveganja v slovenskem bančnem sistemu zaradi zmanjšanja državnega lastništva v bankah in zaradi močnejšega bančnega nadzora. Poleg tega je agencija poudarila, da je finančni profil NLB stabilen, ključni kazalniki uspešnosti v letu 2018 pa so bili v veliki meri skladni z njihovimi pričakovanji, medtem ko so se kazalniki kakovosti portfelja izboljšali hitreje od pričakovanj.
»Drugo zvišanje ene od ključnih bonitetnih agencij na naložbeni razred (BBB-, Baa2) je še en mejnik v naših strateških prizadevanjih, da NLB postane glavna regionalna banka v državah, kjer poslujemo. To je potrditev našega opaznega napredka tako na področju stabilnih poslovnih rezultatov kot normalizacije kreditnega portfelja in ravni slabih posojil. Na to neodvisno mednarodno priznanje NLB smo zelo ponosni, ob tem pa se zavedamo svoje odgovornosti kot sistemsko pomembne banke,« je ob tem dejal Archibald Kremser, član uprave, pristojen za finančno področje. 

Več iz rubrike

finance

Cena zlata na Japonskem podira rekorde

Cena zlata na Japonskem je v okviru pandemije koronavirusa ponovno presegla rekordno raven v zgodovini lokalne maloprodajne cene.

finance

Union Hoteli izdali za 5 milijonov evrov obveznic

Skupina Union Hoteli je sporočila, da je izdala za 5 milijonov evrov triletnih korporativnih obveznic z letno kuponsko obrestno mero 3,4 odstotka.

finance

Petrol do 25 milijonov evrov posojila za ublažitev učinka koronakrize

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je danes sporočila, da je za ublažitev vpliva covid-19 na poslovanje, Petrolu odobrila posojilo v višini do 25 milijonov evrov.

finance

Bogastvo se ustvarja s podjetništvom, ne z delnicami

Pregled najbogatejših zemljanov razkriva, da je zelo malo takih, ki je obogatela s trgovanjem delnic - najbogatejši so podjetniki.

Komentarji: