Vlagatelji do leta 2021 pričakujejo novo veliko ekonomsko krizo

Skoraj tri četrtine (73%) profesionalnih vlagateljev v svetu predvideva nastop nove recesije do leta 2021. Zgolj 33 % od njih gleda optimistično na tržni potencial leta 2019, kažejo novi rezultati raziskave, ki jo že deset let izvaja svetovalsko podjetje Boston Consulting Group (BCG).
Fotografija: čustva
Odpri galerijo
čustva

Raziskava odkriva, da so pričakovanja trga glede skupnega letnega delničarskega donosa (TRS) na rekordno nizki ravni od leta 2010, ko je BCG začel spremljati ta pričakovanja. Po mnenju vlagateljev bo slednji v naslednjih treh letih znašal v povprečju 5,6 odstotka.
Pri tem izpostavljajo, da podjetja, v katera vlagajo ali jih spremljajo, pozivajo, naj se osredotočajo na dolgoročno ustvarjanje vrednosti.
 Poudarili so tudi, da ima zgolj 50% podjetij, v katera vlagajo ali jim sledijo, primerno usklajene svoje poslovne, finančne in naložbene strategije ter da mora skoraj polovica (48%) teh podjetij postati bolj agresivnih pri vlaganjih v raziskave in razvoj z namenom ustvarjanja vrednosti.
Zanimivo je tudi, da je kar 48 % vprašanih vlagateljev izpostavilo, da aktivno spremljajo ekološke, socialne in državne dejavnike, saj menijo, da slednji vplivajo na dolgoročno poslovanje podjetij.

Po podatkih raziskave vlagatelji postajajo bolj previdni in preudarni, saj so lani dvakrat več časa namenili sprejemanju naložbenih odločitev kot v letu poprej. Pri svojih odločitvah dajejo prednost pristopu, ki se osredotoča na vrednost in omogoča hitrejši izstop iz naložbe.

*Raziskava je bila oktobra 2018 izvedena med 260 vlagatelji iz podjetij, ki upravljajo z 12 milijard  do 15 milijard USD premoženja.
** informacije posredovali iz Taktik za Boston Consulting Group

Več iz rubrike