Višje bonitetne ocene za HSE potrjujejo uspešno delo

Bonitetna agencija Moody's je Holdingu Slovenske elektrarne povišala dolgoročno bonitetno oceno.
Fotografija: Moody's pričakuje da se bo HSE v prihodnjih letih še naprej učinkovito razdolževal. Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Moody's pričakuje da se bo HSE v prihodnjih letih še naprej učinkovito razdolževal. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Minuli petek je bonitetna agencija Moody's Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) povišala dolgoročno bonitetno oceno z Ba2 na Ba1. S tem potrjuje, da bo skupina HSE kot vodilni proizvajalec električne energije v Sloveniji sposobna izpolnjevati zadane finančne obveznosti in vzdrževati kreditne kazalce na ustrezni ravni.
 
Moody's pričakuje da se bo HSE v prihodnjih letih še naprej učinkovito razdolževal, in sicer ob predpostavkah ugodnega gibanja cen električne energije, ki je posledica naraščajočega povpraševanja po električni energiji na Balkanu, ohranjanja cen ogljičnih kuponov vsaj na sedanjih nivojih, tj. 25€/tono, ter zmernih investicijskih izdatkov in odsotnosti izplačevanja dividend.

Stojan Nikolić, generalni direktor HSE, je ob tem izrazil zadovoljstvo: »Izboljšanje bonitetne ocene je za skupino HSE potrditev uspešnosti pri izpolnjevanju zastavljenih ciljev v preteklosti in hkrati tudi potrditev ustreznosti zastavljenih ciljev za prihodnost. Z višanjem bonitetnih ocen nam vsekakor raste ugled tako doma kot v mednarodnem okolju, s tem pa bomo našo vizijo še lažje izpolnjevali. V poslovnem, finančnem in trgovalnem pogledu torej ostajamo ugledna skupina, ki v celoti in pravočasno izpolnjuje zadane obveznosti. Naši prihodnji načrti so zastavljeni ambiciozno in prizadevali si bomo ostati ena največjih in najuspešnejših slovenskih poslovnih skupin.«

Več iz rubrike

finance

Cena zlata na Japonskem podira rekorde

Cena zlata na Japonskem je v okviru pandemije koronavirusa ponovno presegla rekordno raven v zgodovini lokalne maloprodajne cene.

finance

Union Hoteli izdali za 5 milijonov evrov obveznic

Skupina Union Hoteli je sporočila, da je izdala za 5 milijonov evrov triletnih korporativnih obveznic z letno kuponsko obrestno mero 3,4 odstotka.

finance

Petrol do 25 milijonov evrov posojila za ublažitev učinka koronakrize

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je danes sporočila, da je za ublažitev vpliva covid-19 na poslovanje, Petrolu odobrila posojilo v višini do 25 milijonov evrov.

finance

Bogastvo se ustvarja s podjetništvom, ne z delnicami

Pregled najbogatejših zemljanov razkriva, da je zelo malo takih, ki je obogatela s trgovanjem delnic - najbogatejši so podjetniki.

Komentarji: